Мед Атлант

На початку року в місті відкриють новий корпус Прикарпатського центру репродукції, на будівництво якого виділено 70 мільйонів гривень

Наприкінці зими в Івано-Франківську планується відкриття нового корпусу Прикарпатського центру репродукції людини, будівництво якого кілька років було заморожене через брак коштів. В новому корпусі державного закладу обіцяють новітні операційні і два поверхи відділення допоміжних репродуктивних технологій з обладнанням європейського зразка. Аналогів державної лікарні такого типу в Україні немає.

Попередній проект нового корпусу Центру репродукції людини

Будівництво нового корпусу центру репродукції розпочалося ще в 2011 році, тоді клініка, яка приймала щороку все більше пацієнтів потребувала розбудови. Проте через рік будівництво зупинилося на етапі другого поверху і 4 роки не продовжувалось.

Протягом усього цього часу ми зверталися в МОЗ, щоб держава дофінансувала будівництво нового корпусу, проте щоразу отримували відписки і прохання почекати. Лише минулого року завдяки нашій наполегливості і допомозі народного депутата України Володимира Шкварилюка, з’явилася можливість потрапили в перелік інвестиційних проектів, які фінансуються з Міністерства економічного розвитку, – розповідає директор Прикарпатського центру репродукції людини Ігор Головчак.

Ігор Степанович зазначає, що потрапити в таку програму вкрай важко і до етапу заслуховування комісією потрібності проекту, треба було добре готуватися.

Оскільки програма фінансує всі сфери життя, то з сотні запропонованих медичних проектів, отримали можливість фінансування лише чотири: клініка Охматдит, Інститут раку, Інститут серця і наш Прикарпатський центр репродукції людини. За це ще раз хочеться подякувати народному депутату Володимиру Шкварилюку, – розповідає директор центру репродукції.

Отже, на добудову нового корпусу центру і забезпечення його новітнім обладнанням виділено 70 мільйонів гривень. В новому корпусі два поверхи віддадуть на відділення допоміжних репродуктивних технологій, яке наразі тісниться у пристосованому приміщенні, поверх – на дві сучасні операційні й післяопераційний блок з відеоспостереженням, передбачено також лекційний зал для навчання інтернів та проведення освітніх семінарів. Загалом новий корпус обіцяє відповідати всім європейським стандартам з потрібними умовами для операційних, приміщень, де відбуваються репродуктивні процедури, новітньою системою опалення.

У рік центр репродукції приймає близько 20 тисяч амбулаторних пацієнтів, проводять 1,5 тисяч операцій. 600-700 пар щороку звертається сюди за допомогою в зачатті дитини репродуктивними методами. Власне в новому корпусі обіцяють встановити найновіше європейське обладнання саме для репродуктивних технологій. Крім того, у Центрі репродукції діє державна репродуктивна програма.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...