Мед Атлант

За фото комунального бездіяння побили франківського активіста

Історія з франківський активістом Сергієм Чирвою трапилася майже рік тому, за цей період вона пройшла правоохоронні органи і дивом дійшла до суду. Активіст отримав тілесні ушкодження від випадкового молодика, якому не сподобалося, як Чирва фотографував на вулиці наслідки бездіяння комунальних служб під час снігопаду.

Листопадневого ранку, після чергового “раптового” для наших комунальників снігопаду я вирішив вийти на вулицю і пофотографувати наслідки стихії й довідатися чи ліквідовують її місцеві комунальники. Фотографував слизькі тротуари. На вулиці Січових Стрільців помітив молодика, який льодорубом колов лід біля магазину. На вигляд йому було років 30. Поцікавився, чи він комунальник. Коли почув, що ні, вирішив іти далі, адже шукав саме комунальників. Однак, коли спілкувався з цим чоловіком, побачив, як він кудись сунув комунальну бетонну клумбу, яка слугує блокуванням для заїзду транспорту. Запитав його, навіщо він її рушить. Не почувши відповіді, продовжив фотографувати засніжені дороги. В цю мить відчув на своїй спині сильний удар. Коли повернув голову, побачив цього молодика. Ударом він вибив з моїх рук телефон і почав його забирати. Я в шокованому стані кинувся до нього, почав пояснювати, що це грабіж. На що отримав порцію нецензурних образ. Подивившись, що людина неадекватна, я махнув рукою і вирішив піти геть, – розповідає, з чого усе починалося Сергій Чирва.

Молодик наздогнав активіста через кілька метрів і, як пояснює Чирва, кинув у нього льодорубом. Цей момент зафіксували камери відеоспостереження місцевого кафе. Після закінчення судової тяганини по справі Чирва обіцяє оприлюднити відео широкому загалу.

Він ще кричав, що хоче мене вбити і все таке. Я почав пояснювати, що це все зафіксовано і просив його схаменутися. Дійшли до того, що викликаємо поліцію і будемо розбиратися. Однак за кілька секунд він знову почав погрожувати мені й коли я обернувся, щоб остаточно піти від нього геть, то побачив, як він летить на мене в прижку, намагаючись ногами завдати удару, – каже активіст.

Після усього, Чирва вирушив у міський відділок поліції, аби написати заяву про побиття. Через певний час таку ж заяву вже на Чирву написав молодик.

Його хтось напоумив, аби він у відповідь написав заяву на мене, – пояснює Чирва.

Мотиву свого вчинку молодик так і не пояснив, проте Чирва припускає, що річ у моменті, який потрапив на камеру активіста: коли чоловік, як переконує Чирва, намагався “поцупити” комунальну клумбу.

Так на порожньому місці я отримав “по голові”, – іронізує активіст.

Зі своїм правозахисником Чирва довів справу до суду. Чергове слухання у справі відбулося цієї п’ятниці, 6 жовтня. Чоловік, який побив активіста, у залу суду не з’явився. Його адвокат клопотав перенести справу начебто через лікування її клієнта за кордоном. Чирва каже, що на суд молодик не з’являється уже вдруге.

Про самого нападника інформацію активіст не збирає, каже, що знає лише, що він хотів претендувати на посаду в міській адміністрації й знає, що має впливових знайомих.

У суді Чирва клопоче про відшкодування йому моральної компенсації. Однак каже, що свій судовий процес хоче зробити показовим, аби припинилися напади на журналістів і активістів, з чим він, як каже, стикався вже неодноразово.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...