Мед Атлант

Українці почали скуповуватися до новорічного столу. Що буде з цінами на продукти перед святами

До Нового року ще більше місяця, а українці вже потроху починають думати про святковий стіл і йти за покупками до магазинів.

Чого чекати від цін на продукти перед Новим роком, ідеться в сюжеті програми “Сніданок з “1+1”.

Шампанське, горілка, коньяк, вино – обов’язково, – говорить пан Володимир.

А ще – консервовані фрукти та овочі, баночка ікри. Українці потроху починають готуватися до Нового року:

Знаєте, щоб потім не бігати, – пояснює Володимир.

І якщо його лякають передноворічні черги, то студентку Марію – ціни, адже бюджет – обмежений. Купувати нині продукти дівчина не дуже поспішає – чекає передноворічних акцій.

Шукає знижки та вже знає, що купуватиме, і Маргарита:

Може м’ясне, щоб воно було трішки дешевше, ніж в останній тиждень перед Новим роком.

А м’ясо на столі, каже, має бути, адже 2018-й – рік собаки.

Я ще не читала, що там для цієї собаки потрібно краще. Але думаю, що кісточку м’ясну їла б, – говорить Маргарита.

І поки українці думають, як і де зекономити, економісти трішки заспокоюють – разючих змін на цінниках перед Новим роком чекати не варто. Вартість може зрости через негоду та снігові перемети, коли можуть виникнути проблеми з логістикою.

Курятина в ціні має бути стабільною. До того ж в Україні вона і так уже дорожча, ніж, наприклад, у Литві чи Польщі. А ось свинина перед святами трішки здорожчає.

Що стосується свинини – на традиційних сільськогосподарських ринках буде, напевно, невеличке підвищення ціни на 3-4%, але не суттєво. Ціна на яловичину за останній місяць практично стабілізувалася, хоча весь рік вона зростала. Але безпосередньо в передноворічні дні ціни не дадуть якогось серйозного зростання, – прогнозує економіст Олег Пендзин.

Орієнтовно на 5% можуть здорожчати червона ікра та шпроти. А ось класичні для Нового року цитрусові повинні утриматися в нинішніх цінових рамках.

Закупівельна ціна на цей рік на 30% менша, ніж торік. Тому, за великим рахунком, ціни на цитрусові мають бути стабільними. У великих супермаркетах вони будуть дешевшими відносно минулого року, – каже економіст.

До традиційного передноворічного ажіотажу в магазинах ще далеко, адже пікові закупки – зазвичай за день-два до свята. Проте вже зараз, звісно, можна потроху купувати те, що довго лежить. А ще слід стежити за передноворічними знижками – такі регулярно влаштовують великі супермаркети.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...