Мед Атлант

Скандальна справа: косівські поліцейські взяли хабар у п’яного водія, а пасажира зробили винним

Чи це правда – з’ясовує суд. Але за словами підозрюваного, все так і було. Поліцейські заперечують цей факт.

Так, сьогодні, 7 грудня, в Івано-Франківському апеляційному суді розглядається справа про адмінправопорушення – керування автомобілем в стані алкогольного сп’яніння.

Справу продовжує слухати суддя Олександр Васильєв.

Відомо, що на Косівщині поліцейські зупинили водія. Він керував автомобілем будучи напідпитку. Проте вирішив розійтися з правоохоронцями без протоколу – наступного дня дав хабар. За деякий час друг водія, який сидів з боку і теж був напідпитку, дізнався, що протокол таки склали, щоправда, на нього. Ба більше, за це прийдеться відповідати у суді. Сума штрафу всім добре відома: 10 тисяч гривень і позбавлення права керування на рік. Правопорушник Ігор Рипник подав апеляційну скаргу і тепер у суді переконує, що він пасажир.

На фото за трибуною напарник Ковбаснюка, з боку – Ігор Рипник

Так, судом першої інстанції, 27 вересня, Рипник визнаний винним у вчиненому адмінправопорушенні. Подія сталася влітку, 28 серпня. Близько 00.05 години в селі Старі Кути Рипник порушив ПДР і був зупинений поліцейськими, принаймні так йдеться у протоколі.

У суді підозрюваний з’явився без захисника. Не скористався послугами і державного адвоката. Мотивує це так:

Тут правда за мною. Я сам буду себе захищати.

Після цього Рипник розповів про день зупинення автівки інспекторами:

Так, я випив. Але за кермом був не я, а друг Володимир. Останній почав з ними “заїдатися”, мовляв, чому зупинили авто. Вони вели себе хамовито. Я навіть не міг стриматися, пане суддя, щоб не втручатися. Поліцейський представився, як Петро Петренко. Я далі конфліктував. До мене, щоб показати силу, застосували кайданки. Ми поїхали до відділку. Нічого нам не пояснили. Потім вирушили до лікарні на експертизу. У кабінет закликали Володю. Я на коридорі стояв у кайданках. Потім вийшли за мною інспектор. Я запитував, чого я маю заходити. Та на вимогу інспекторів пройшов експертизу на стан сп’яніння. Тоді в мене виявили 2. 02 проміле, а в Володі – 1.06. Ми просилися, аби нас відпустили. Володя хотів домовитися. Мені було все одно, я ж був не за кермом. Нас відвезли на автостанцію. Володя сказав, що зранку має принести 3 тисячі інспектору. Ми на таксі поїхали додому. У мене друг просив кошти і я йому дав половину суми. Зранку Володя забрав машину і віддав гроші. Володя дзвонив поліцейському і домовилися про зустріч, а напередодні взяв номер.

Рипник каже, що його честь і гідність поліцейські принизили.

Я запитав, чи поліція має бити громадян і так поводитися. Мені відповіли: “Ми поліція старої “закалки”, – наголосив підозрюваний.

Суддя запитав, коли Рипник дізнався, що його притягнули до відповідальності. Підозрюваний відповів, що після суду прийшли документи, але тоді його уже визнали винним. Більше того, у протоколі суду першої інстанції вказано, що Рипник давав пояснення і визнав себе винним. Крім того, були використані паспортні дані і підпис. Зараз суддя Васильєв намагається з’ясувати, як без Рипника його зробили винним.

Далі у суді заслухали свідка – правоохоронця Косівського ВП ГУНП в Івано- Франківській області Василя Ковбаснюка. Проток на Рипника складав саме він. Поліцейський ствердно каже, що за кермом їхав Ігор Рипник. Та довести це тепер важко, адже відеореєстраторами правоохоронці Косівщини не забезпечені. Інколи, каже поліцейський, знімають на телефон. Суддя каже, що  це якраз той випадок, коли слід докази мати.

У зеленій куртці – Василь Ковбаснюк – поліцейський, що склав протокол

Ковбаснюк додає, що ознаки сп’яніння були очевидними у Рипника, а пасажиром був Володимир Намлинський. Що цікаво, у протоколі є пояснення Рипника і його підпис. Підозрюваний цього не пам`ятає. Ковбаснюк каже судді, що можна робити і почеркознавчу експертизу, мовляв, не бреше.

Намлинського ж на експертизу взяли, як особу, яка у громадському місці, будучи напідпитку, хуліганила. У результаті Володимир Намлинський не відповідав за адмінправопорушення, хоч пройшов експертизу. Ковбаснюк каже, обійшовся усним попередженням за хуліганство. Правоохоронець заперечив, що до нього телефонував Намлинський і передавав три тисячі.

Нарешті, щоб прояснити ситуацію, у суд запросили Володимира Намлинського. Останній каже, що за кермом їхав він. Не заперечує, що вживав пиво, а пасажир – Ігор Рипник – був ще п’яніший. Це підтвердила навіть експертиза.

Ігоря скрутили і одразу в кайданки. Відвезли нас на експертизу. Ми підписалися. Потім поїхали у відділок і там щось Рипник підписував. Тоді нас повезли на автовокзал. Я домовився з поліцейським. Взяв номер. Зранку дав гроші (Ред. – 3 тисячі) і забрав машину. Ось і все, – розповів Намлинський.

До речі, авто не евакуйовували, бо воно не заважало руху транспорту і було припарковане згідно ПДР.

Після тривалого розгляду, суддя відклав справу на 20 грудня. Час: 14.00. На слухання мали б викликати додаткових свідків.

Читайте також: Перечекала в лікарні: справу скандальної Михайлової через хуліганство закрили, бо довго не з’являлася в суді. ВІДЕОСЮЖЕТ

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...