Мед Атлант

На Прикарпатті створять електронну базу даних та карту поховань

7 лютого на засіданні постійної комісії облради розглядали концепцію проекту “Велика Війна: поховання та історична пам’ять”. Проект збираються подавати на конкурс Міжнародного Вишеградського фонду.

За словами Наталії Гасюк, сьогодні на Івано-Франківщині відсутня єдина інформація по об’єктах військових поховань, братських могил українців та іноземців.

Ми налагодили систему співпраці з поляками, словаками та угорцями, війська яких воювали на території Прикарпаття. Вони зацікавлені, аби провести ряд робіт пов’язаних з формуванням єдиної бази даних таких об’єктів та формуванням бази даних загиблих, — розповідає заступниця начальника відділу міжнародних зв’язків, інвестицій та проектної діяльності обласної ради.

Це дозволить як українцям, так і іноземцям, знайти інформацію про своїх родичів, співвітчизників та побудувати діалог взаєморозуміння щодо історії наших країн.

Мета проекту “Велика Війна: поховання та історична пам’ять” — підвищення обізнаності про загальноісторичну спадщину східної Європи. Він передбачає створення бази даних та карти територій поховань, встановлення пам’ятних таблиць на цвинтарях.

Проект подаватимуть на конкурс Міжнародного Вишеградського фонду. Результати оголосять вже у травні-червні цього року. На Франківщині місцями поховань та вивченням історичної спадщини займається КП «Пам’ять».

Співфінансування не є обов’язковим, але на всякий випадок, якщо комунальному підприємству потрібно будуть додаткові кошти, до прикладу, на утримання сайту,  ми просимо дозволу комісії, щоб була підстава розглядати далі цю тему, – додає пані Наталія.

Питання винесено на розгляд сесії.

Читайте також: На прикарпатські школи чекає “нова ера”

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...