Мед Атлант

Медики і освітяни мітингують в центрі Франківська. ФОТО

Акція протесту організована міською владою спільно з профспілками. Причиною є недостатнє фінансування медичної та освітньої сфери.

Акція розпочалася сьогодні, 27 березня. Під стінами обласної державної адміністрації зібрались декілька сотень працівників медичних та освітніх установ. Чиновники, медики і освітяни погодились, що єдина можливість вплинути на ситуацію та достукатись до уряду – загальноміський мітинг.  Адже тільки за попередніми підрахунками на зарплатню франківський освітням та медикам не вистачає понад 150 мільйонів гривень.

Протестувальники обіцяють готуватися до Всеукраїнського страйку. Якщо влада не дасть відповіді на протязі 40 днів, то освітяни і медики зберуться ще раз, тільки вже в усіх містах України.

Що цікаво, люди прийшли зі шкільними дзвониками у руках, якими підтримують спікерів.
Дякую вам, що ви сьогодні прийшла на цю площу, щоб спільно показати, що ми не будемо терпіти цю безвідповідальність. В районних лікарнях працівники чекали на зарплати по 3 і 4 місяці. Ситуація погіршують, тож щоб не виходити на протест, коли буде пізно ми збираємось сьогодні. У нас звичайна вимога: якісні зміни з достатнім фінансуванням. Ми вже сьогодні втрачаємо кадри, а працівники виїжджають за кордон, – наголосив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.
Мер назвав ситуацію з державною субвенцією соціальною несправедливістю. Він зазначає, що основним рушієм змін є фінансова підтримка.
Якщо ми не маємо субвенцію, не можемо зробити ремонт чи купити комп’ютер то про яку сучасну освіту можна говорити?, – додав міський голова.
Можу сказати лише одне – дістало! Дістало дивитися в очі тим людям, які не можуть купити ліки. Дістало дивитись на ту медсестру, яка отримує копійки. Кожен раз лікар і медсестра під небезпекою, адже ми працюємо з пацієнтами, які хворі туберкульозом і СНІДом. Ми не можемо знайти на роботу ні медсестру, ні няню. Скоро не буде кому лікувати людей, – каже завідувач хірургічним відділенням Центральної міської клінічної лікарні Анатолій Богуш.

За порядком та безпекою мітингувальників стежать працівники поліції.

Нагадаємо, раніше мер анонсував цей протест. У міській владі відзначають, зарплатні на увесь рік не вистачить і це є великою проблемою.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...