Мед Атлант

У НКРЕКП стверджують, що українці найменше платять за електроенергію в Європі

Українці платять за електроенергію приблизно в 3,5 рази менше, ніж жителі сусідніх країн ЄС.

Про це повідомляють на офіційному сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), пише видання “Лівий берег“.

Згідно з оприлюдненою НКРЕКП інформацією, тариф на електроенергію для населення в Україні становить 1,28 грн/кВт∙год. У той самий час, за даними квартального звіту Єврокомісії про європейські ринки електричної енергії за IV квартал 2017 року, аналогічний тариф у Румунії в перерахунку на гривні дорівнює 4,39 грн/кВт∙год, у Польщі – 4,63 грн/кВт∙год, у Словаччині – 4,56 грн/кВт∙год, у Чехії – 4,57 грн/кВт∙год.

Дані Єврокомісії наочно ілюструють, що українські тарифи, як і раніше, найнижчі в Європі. Ми продаємо електроенергію населенню втроє-вчетверо дешевше, ніж наші сусіди. Об’єктивна статистика від Єврокомісії – пряма відповідь на спекуляції про нібито завищені тарифи. Не секрет, що ці спекуляції підігріваються з подачі власників великих промпідприємств, які звикли до тарифних пільг і дотацій. Сподіваємося, що українці розберуться, де правда, а де спроба маніпулювати їхньою думкою, — зазначив голова НКРЕКП Дмитро Вовк.

Нацкомісія підрахувала, що рівень споживання електроенергії в Україні домогосподарствами нижчий, ніж у середньому в країнах ЄС майже удвічі. Так, середньомісячне споживання електроенергії у 2017 році одним домогосподарством в Україні становило 160 кВт∙год, у середньому по країнах ЄС – 306 кВт∙год. Середньомісячний показник споживання електроенергії склав 169 кВт∙год, у Румунії – 135 кВт∙год, в Угорщині – 220 кВт∙год, у Словаччині – 230 кВт∙год.

Виробництво електроенергії в Україні за видами генерації у 2017 році мало таку структуру: НАЕК “Енергоатом” – 56,6%, ТЕС – 28,5%, ГЕС- 6,9%, ТЕЦ – 6,5%, “Зелена енергія” – 1,5%.

Читайте також: Міністр повідомив, на скільки можуть зрости тарифи

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...