Мед Атлант

Держсанепідемслужба застерігає прикарпатців про харчові отруєння

З настанням літа частішають випадки захворювань гострими кишковими інфекціями та харчових отруєнь. Причиною нездужання та хвороб часто – густо стають несвіжі або бактеріально забруднені продукти харчування та питна вода.

Найбільш чутливими до збудників гострих кишкових інфекцій є діти дошкільного віку та люди, які перебували на відпочинку. Часто харчові отруєння виникають після проведення різноманітних урочистостей: весіль, поминок, днів народжень, проводів в армію тощо.

У таких випадках причиною масових захворювань стають прості порушення правил особистої гігієни, залучення до приготування страв випадкових осіб, які не пройшли обов’язкові медичні огляди та бактеріологічні дослідження, порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів без належного температурного режиму, тощо. Наприклад, багато господинь, намагаючись приготувати якнайбільше страв, ріжуть салати та печуть торти задовго до проведення свята. Це небезпечно, бо при тривалому зберіганні без дотримання всіх санітарних умов у продуктах можуть розпочатись “гнилісні процеси”, розмноження збудників інфекційних хвороб. Не рідко продукти харчування зберігаються і без холоду. Це є неприпустимим, бо за 2 – 3 години перебування під сонцем, без холоду у кремах, молочних та м’ясних продуктах (особливо в желеподібних) починають розмножуватися різноманітні мікроорганізми. Навіть якщо така їжа була приготовлена чистими руками здорової господині, для людини вона – потенційна загроза. Ніхто не може гарантувати, що в продукт не потрапили збудники гострих кишкових інфекцій. Страви, які перед приготуванням подрібнювали, перемішували, заливали в желе, псуються особливо швидко. Якщо салат приправили майонезом, сметаною, то не варто залишати його на завтра навіть у холодильнику. Краще готувати стільки, скільки можете з’їсти. Це стосується і домашніх консервацій, які за час зберігання у підвалі чи коморі могли зіпсуватися. Вживання таких продуктів може спровокувати гостру кишкову інфекцію, харчове отруєння.

У дорослих в окремих випадках ця хвороба може перебігати з незначними розладами шлунково – кишкового тракту, а в дітей раннього віку – здебільшого важко. Це пов’язано з іще не сформованим механізмом захисту. Нерідко особи, які доглядають малюків, заражають їх. Дане захворювання як правило проявляється різким погіршенням самопочуття (на протязі кількох годин), нудотою, різким збільшенням температури, проносом. При таких симптомах не варто затягувати, необхідно одразу ж звернутись до лікаря по кваліфіковану медичну допомогу. Але найкраще, звісно, не вживати в їжу сумнівні на вигляд продукти, дотримуватись умов їх приготування.

З метою профілактики гострих кишкових захворювань та харчових отруєнь необхідно:

— не вживати продукти і напої, які викликають сумнів щодо їх доброякісності та з простроченими термінами споживання; зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
— не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
— не готувати продукти із запасом, приготовлені страви вживати відразу; зберігання продуктів без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
— не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби та інші продукти, які потребують охолодження при зберіганні);
— при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом;
— не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водоспоживання;
— перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом;
— обов’язково мити руки після відвідування туалетів.

У випадку виявлення перших ознак гострого кишкового захворювання, харчового отруєння необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

Пам’ятайте! Тільки чітке дотримання всіх гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути зараження кишковими інфекціями та харчовими отруєннями, –  йдеться у повідомленні епідемслужби.

Читайте також: Поліція повідомила причину смерті прикарпатця, який нібито помер від отруєння хімічними добривами

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...