Мед Атлант

У середмісті відкопують залишки оборонної брами Станіславської фортеці. ФОТО

В Івано-Франківську триває облаштування пішохідної зони поблизу сквера Міцкевича. У ході робіт,  виявили залишки Тисменецької оборонної брами Станіславської фортеці. Зараз її відкопують та вивчають. Про перебіг археологічних досліджень дізнавались журналісти МІСТА.

Аби цілковито перекрити заїзд до центральної частини Франківська, по вулиці Галицькій планувалось розмістити обмежувачі транспортного руху – боларди.  Встановлення конструкцій передбачає викопку траншей, де їх монтують. Як розповів начальник відділу з питань охорони культурної спадщини  Володимир Ідак,  під час робіт й “оголився” фундамент Тисменецької брами.

Коли розкопали – побачили кладку правої сторони брами. Зараз ми хочемо її дослідити, аби розуміти як діяти далі, – каже архітектор.

Варіантів, що робити з випадково віднайденою спадщиною Франківська багато: від радикальних до поміркованих.

Є думки, що кардинально заводять нас у дебрі. Ледь не робити фундаментальне перепланування центральної частини міста.  Пропонують навіть перекривати вулицю Галицьку, будувати ледь не цілий павільйон для того, щоб виявити гіпотетичні залишки муру. Є й розважливі ідеї. Однак, все залежатиме від того, що ми виявимо. Зараз далеко копати не плануємо. Ну може метр вправо-вліво, – ділиться Володимир Ідак.

Чоловік зазначає, процес розкопок і досліджень довготривалий, проте це значний вклад в історію обласного центру.

Світлинами археологічних досліджень, що зараз тривають у середмісті, поділилась  засновниця ГО “Франківськ, який треба берегти” Марія Козакевич.

Від ранку  повним ходом йдуть археологічні розкопки. поки що копаємо вглиб, відкрили ще один ряд, вже 4й, кам’яної кладки. дякуємо історикам, краєназвцям, археологам з об’єднання “Моє місто” – це великий вклад в історію міста і популяризацію її вивчення та бережного ставлення до спадщини!, – йдеться у повідомленні активістки.

Читайте також: На скандальній ділянці біля школи №24 забудовник зводить паркан – громада викликала поліцію. ФОТО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...