Мед Атлант

На Івано-Франківщині відшукали масове поховання жертв тоталітаризму

У Галицькому районі відшукали масове поховання жертв комуністичних репресій. Як це було, дізнавалися журналісти МІСТА.

Музична школа у смт Більшівці знаходиться біля Будинку культури. Колись тут жила єврейська родина. А після приходу «совітів» оселилося НКВС. У підвалах тримали ув’язнених. Серед них були цілі сім’ї, які мали вивезти на Сибір, упівці й інші арештанти, що не догодили радянській владі. На стінах підвалу до цих пір збереглися написи і навіть малюнки.

 За 150 метрів від тюрми комунальне підприємство «Пам’ять» починає розкопки. Їхня мета – відшукати рештки тіл жертв комуністичних репресій. Зі слів старожилів Більшівців, у 40-і роки минулого століття коло тюрми звозили тіла упівців, аби їх впізнали родичі.

 «Я ходила до школи, – пригадує 85-річна мешканка Більшівців Стефанія Луців. – Там, коло міліції (тюрми НКВС – ред.), скидали тіла партизанів. А ми, діти, все летіли дивитися. Пам’ятаю, як сьогодні: старенька бабуся зігнулася і плакала над сином».

У підвальних приміщеннях утримували одночасно десятки, навіть сотні людей. Це були, за словами Василя Тимківа, директора комунального підприємства «Пам’ять», різні категорії населення – учасники націоналістичного підпілля, члени їхніх родин та усі ті, хто підозрювався у нелояльності до радянської влади. Цікавий факт: мешканців Більшівців у тюрмі практично не було, людей звозили з навколишніх сіл.

У тюрмах загинуло багато людей, не витримуючи тяжких умов. Очевидно, їх тіла виносили на прилеглі території і таємно ховали.

Про одне із можливих місць захоронень вбитих мешканці Більшівців розповіли священнику Василеві Завірачу, а отець Василь повідомив про них Тимківу.

До слова, це не перші розкопки тут, а восьмі, як розповідає Омелян Левицький. Окремі поховання знаходили у 90-ті роки. З тих часів тут було знайдено близько 80 осіб. 50 з них перепоховані на місцевому цвинтарі.

Спершу працівники КП «Пам’ять» та «Меморіалу» готують місце для розкопок – викошують траву. Далі починають копати у кількох місцях. В одному з них за якийсь час натикаються на череп та частину щелепи. Поки що невідомо останки кого відшукали.

«Є у мене таблиця, де вказана довжина кістки. За нею я дивлюся і приблизно визначаю вік людини», – розповідає про методику визначення віку людських решток судмедексперт Омелян Левицький.

Згодом, акуратно копаючи нижче черепа, стає видно тазові кістки. Маленькі. Дитячі. Думки експертів розділяються. Одна із версій – дитині два роки. Згодом поміряли зріст – 85 см. За словами Василя Тимківа, померлому було 5 чи 6 років.

Далі відкрили ще одне захоронення. І знову дитини. Експерти висловлюють думку, що десь поряд мають бути рештки дорослого.

По обіді ліворуч від уже розкопаних останків знаходять ще кістки. Імовірно, вони також належать дитині. Однак тут череп дуже пошкоджений. Через деякий час під дитячими рештками розкопують ще одні – четверті. За версіями експертів, вони належать дорослому.

До слова, останки розташовані хаотично, тобто без порядку захоронення, недбало. Ділянка цього поховання може бути набагато більшою.

“Діти – це та категорія, яка найбільше постраждала у ті часи. Організм дитини несформований. Вижити у тих умовах було дуже складно”, – пояснює Тимків. За його версією у тому місці можуть бути поховані і повстанці з усіх навколишніх сіл. Їхні тіла могли прикопувати біля тюрми.

Василь Тимків каже нам – це успіх. Бо знайти місце такого масового поховання насправді дуже важко. Розкопки триватимуть до кінця тижня. А сам директор КП «Пам’ять» ночуватиме сьогодні біля них – побоюється, аби ніхто з мешканців  рештки тіл не пошкодив.

Після того, як розкопають усі людські рештки, їх повезуть в Івано-Франківськ на експертизу. А потім поховають, як належить, у Більшівцях.

Читайте також: Дослідники розшифровують написи на стінах тюрми НКВД у Більшівцях. ФОТО.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...