Мед Атлант

Алкоголь, цигарки і ліки: на що йдуть гроші українців

Українці цього року стали купувати в магазинах менше м’яса, овочів і горілки, але більше ковбас, консервації та яєць. Такі дані фахівців Держслужби статистики, які оцінили структуру роздрібного товарообігу країни за 9 місяців. З не продуктових товарів найбільше народ витрачав гроші на ліки і паливо.

Сайт “Сьогодні” визначив, що найзатребуваніше в покупців, а на чому вони економлять, і які зміни в перевагах споживачів можливі прийдешнього року.

Підтримали вітчизняного виробника їжі

Статистика підрахувала, що за 9 місяців 2019 року оборот роздрібної торгівлі становив майже 570 млрд грн. Приріст порівняно з трьома кварталами 2018 року – 11,2%, або 63,8 млрд грн. При цьому 42,8% зароблених населенням грошей були витрачені на продукти, а 57,2% – на промислові товари. До речі, раніше ми писали, коли припиниться “дике” зростання цін.

Цікаво, що 80% куплених населенням продуктів були вітчизняного виробництва і тільки 20% – імпортовані. Найбільше це стосується курячих яєць – 99% їх знесені українськими курами-несучками. Також ми витратили 97,5% грошей на українське м’ясо і тільки 2,5% – на імпортне. Те ж стосується 96% – цукру, по 93,6% – ковбас і кухонної солі, 95% – молока, 93% – хліба.

А ось кожен другий куплений фрукт або овоч виріс за кордоном: наших яблук-груш і ягід куплено всього 48,6%. І кожна друга пляшка вина теж – нашого 52%. Не дуже довіряють батьки вітчизняним виробникам дитячого харчування – кожна третя пляшечка його випущена за кордоном. Як, до речі, і кожна третя пляшка горілки або коньяку! Зате пиво п’ємо в основному своє – 91% грошей витрачаємо на нього і вдесятеро менше – на імпортне. Не в Україні спіймана кожна четверта риба і ракоподібні, не у нас виготовлена кожна четверта цукерка або печиво.

Імпортні пилососи користуються попитом

З промтоварами картина протилежна. Всього 8,5% побутових електротоварів у нас українські. Це можуть бути обігрівачі, тепловентилятори, газові плити. А ось холодильники, пральні машини, пилососи і т. д., на жаль, переважно імпортні. Лише 20% коштів населення пішло на купівлю велосипедів, виготовлених в Україні, 32,5% грошей витрачено на вітчизняні товари побутової хімії, 39,4% – на покупку сантехнічних пристроїв і запірної арматури.

Краще ситуація з паливом – на українські нафтопродукти витрачено 55-59% грошей, на імпортні – відповідно 41-45%. Порівну розділилися витрати на українські та імпортні ліки, але враховуючи, що наші ліки дешевше, в штуках їх куплено явно більше, ніж закордонних. Удвічі більше коштів пішло на купівлю імпортних будматеріалів, ніж на покупку вітчизняних. Але при цьому наші будматеріали в середньому вдвічі дешевше, тобто в штуках і кілограмах маємо приблизний паритет. А ось вугілля, дрова і газ в балонах у нас українські на 95%!

Як проїдаємо доходи

Якщо поглянути на діаграму розподілу витрат, то найбільша стаття витрат – це “шкідливі звички”, вона вийняла з “продуктового відділення” гаманця пересічного українця майже кожну четверту гривню. Це стільки ж, скільки було витрачено населенням на молочні та м’ясні продукти разом узяті.

Тобто, припинивши “вживати” і курити, можна купити вдвічі більше м’яса і молока при тих же доходах. Стільки ж грошей іде на купівлю хліба (включаючи здобу) і бакалійних товарів: це різні крупи, цукор, макарони. Чверть витрат, що залишилася, йде на купівлю солодких напоїв – майже 10%, і дуже мало на рибу – 4,4%, яйця та інші товари – менше 2%. Втім, низькі витрати на яйця пояснюються їх нинішньою дешевизною – одне 60-грамове яйце коштує приблизно 2 гривні, що еквівалентно, припустимо, 30 грамам недорогий морської риби.

Якщо порівняти, як змінилися витрати на окремі види продуктів порівняно з минулим роком, то побачимо, що люди стали економити на м’ясі – на нього витрачено менше на 8%, ніж рік тому. А саме м’ясо при цьому подорожчало також на 7-8%. Набагато менше куплено і подорожчали в середньому вдвічі свіжих овочів – витрати на них впали на 15%.

Набагато збільшилися витрати на особистий транспорт і паливо: більше на 24%, ніж рік тому, витрачено грошей на автомобілі, і, відповідно, на нафтопродукти. Найменше зросли витрати на бензин – всього на 7%, а найбільше на зріджений автогаз – на 31%. На “дизель” витрачено на 12% більше, ніж рік тому. Якщо врахувати, що всі види палива подешевшали за рік на 3-5%, це означає, що в літрах його куплено більше, тобто автомобіль з розкоші поступово знову стає засобом пересування. Про що, до речі, свідчить і подовження заторів і тягучок в великих містах.

Відзначимо ще низку тенденцій. Так, українці стали більше витрачати грошей на ліки (+14%), при цьому самі медпрепарати подорожчали всього на 5%, тобто і в штуках їх куплено більше. Але і на спорттовари, садово-городній інвентар та добрива витрати теж значно зросли: відповідно на 23%, 15% і 34%. Це набагато вище, ніж підвищення цін на ці позиції.

А ось витрати на будматеріали впали на 10%, передусім це стосується цегли, цементу та оздоблювальних сумішей. Витрати на лісоматеріали збереглися на колишньому рівні. Все це подорожчало за рік приблизно на рівень інфляції, тому виходить, що будувати і робити ремонти населення стало менше.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...