Мед Атлант

У новій колекції “Теплих іграшок” з’явилися класики літератури

Франківський митець Богдан Савлюк презентував в обласній бібліотеці Франка нову колекцію іграшок “Літературну чота”.

Поки іграшки – “Воїни слова” в одному екземплярі. Це восьма колекція митця за п’ять років. Тут десять іграшок – українських класиків.

Тут можна прбачити Лесю Українку, Ольгу Кобилянську, Михайла Коцюбинського, Тарас Шевченка, Івана Франка, Пантелеймона Куліша, Миколу Гоголя, Василя Стуса, Василя Стефаника та Григорія Сковороду.

Усі вони в камуфляжі, бо є охоронцями на культурному фронті. До прикладу, Леся Українка має позивний “Мавка”, вона госпітальєрка з татуюваннями калини. Робота над іграшками тривала від листопада, розповідає Богдан Савлюк.

Богдан за освітою філософ. Одного дня йому до рук потрапила книга Ліз Бурбо “Слухай своє тіло”, де давалися поради, як знайти себе. Звідти і почерпнув ідею ліпити мініатюри.

Ідея виникла два роки тому. Тоді я зліпив Шевченка, Старицького, Франка. І на тому колекцію “загнулася”. Нещодавно на думку прийшло ототожнити письменника з воїном. Чого так? Шість років триває війна з Росією. Це чорна сторінка в нашій історії. Ведеться війна за культурний простір. У нас є і внутрішній ворог – манкурти, “гомо совєтікуси”, ватники, які сповідують ідеологію споживання, руйнують наш культурний простір, – розповідає автор.

Колекція нагадує нам про книгу. Творчість класиків захищає від московитів, переконаний Богдан. Чим більше ми читаємо, тим сильніше ми зберігаємо наші культурні кордони.

Кілька років Богдан Савлюк створює мініатюри з полімерної глини: козаків, гуцулів, упівців, сучасних військових та артистів. Перед тим, як ліпити своїх героїв, Богдан їх вивчає. Наприклад, уважно вдивлявся, як виглядають гуцульські киптарі, капелюхи, наскільки сорочка опущена, що вони на постоли накручують. Детальніше про митця у статті “Від гуцулів та упівців до Винника й Зіброва: як франківець створює іграшки з полімерної глини”.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...