Мед Атлант

“СТАН” в Франківську: правозахисна організація чи “агенти Росії”

Цими вихідними в Івано-Франківську, під офісом ГО «Молодіжна організація СТАН» зібралися активісти «Правого сектора» та національного руху «Карпатська Січ».

Як розповідає представник  громадської організації «Правий Сектор» «Петро Мазепа» активісти намагалися поспілкуватися з одним з засновників ГО «Стан» Ярославом Мінкіним.

Цікавить зв’язок з іншими засновниками цієї організації, а саме Оленою Заславською (підтверджується юридично). Як відомо, Олена Заславська є членом так званого «Союзу письменників ЛНР» та популяризує так звану «Новоросію». Насторожує зв’язок з лівоекстреміським рухом «Автономний Опір», що підтверджується їхніми заявами (ГО «СТАН») про підтримку «АО». Нам не вдалося потрапити ані до приймальні громадської організації, ані зустрітися з самим Мінкіним, оскільки він до нас не вийшов.

У коментарі журналістам МІСТА Олеся Архіпова, операційна менеджерка ГО «МО «СТАН» також розповіла про несподівану суботню зустріч з активістами:

У цей день в нас була африканська вечірка, бо зараз ми проводимо проект «Інтеркультурна лабораторія» і ми намагаємося об’єднати у міжкультурному діалозі українських студентів і іноземних, тому проводимо суботні  заходи. Я йшла на роботу, де під під’їздом вже чекали хлопці.  Всі в чорному.  Вони сказали, що хочуть поспілкуватися з організацією «СТАН», я зателефонувала в Київ, на що організація їм відповіла, що ми готові поспілкуватися, але в публічному місці і з правоохоронцями.

Як зазначає представниця організації, активісти не погодилися.

Згодом приїхала поліція, і я піднялася в офіс. Після цього, вийшла стаття, що ми не захотіли з ними спілкуватися, на що ми відреагували і організували прес-брифінг на 1 листопада, куди і їх запрошуємо.

Олеся Архипова також зазначила, що з праворадикальною організацією в  них різні погляди на багато речей та абсолютно інші цінності.

Одна із цінностей нашої організації є діалог, але чесно, говорю від себе особисто,  поки що я не знаю, як будувати діалог. Я дуже хочу, щоб в нас вийшло хоч трішки поговорити, але зараз мені складно починати діалог, бо перше, що відбувається — це звинувачення в сепаратизмі. Ми правозахисна організація, яка підтримує меншини, різні інші свободи людей. Наприклад, коли міський голова говорить, що гей не може бути патріотом, то ми апелюємо йому, бо не можемо мовчати в цей момент. Ще також наведу приклад, коли ми організовуємо день проти расизму, на що також отримуємо закиди від “Правого сектору” про те, як ми можемо в перший день посту говорити, що люди всі рівні і те, що немає різниці, якого кольору в тебе шкіра. В нас різні цінності. Наскільки я розумію, праворадикальні сили не признають цього. Окрім цього, ми говоримо, що можна везти діалог з активістами з Росії, які теж борються проти “путінського режиму”. Двічі до нас приїжджали такі активісти. І ми закликали жителів міста поспілкуватися з ними. А “Правий сектор” також вважає, що це сепаратизм — вести такі розмови з представниками Росії.

У свою чергу, «Петро Мазепа» з Правого сектору зазначає, що вони не вважають організацію сепаратистською, однак в них є деякі підозри щодо людей, які зареєстровані в ній.

Зокрема, Мінкін Ярослав, про якого згадано у літературному збірнику “Переворот” його творчої біографії: “… Анархо-терорист. Ідеолог безмотивного знищення державних і навчальних закладів. Після заняття Криму монархістами втік на Єкатеринославщину, де відразу включився до літературної боротьби. Ухилився від призову і був оголошений дезертиром. З 2002 року — член угрупування СТАН. Працівник культпросвіту, упорядник і видавець книги про повстанство. Друкар по професії, терорист, фальсифікатор кредиток.” Ще одна людина, яка є членом організації “СТАН” – Заславська Олена Олександрівна. Член реввійськради Літературного угруповання “СТАН” до весни 2014 року. У 2014 році підтримала так звану ЛНР та стала членом так званої “Спілки письменників ЛНР”. Внесена в базу Миротворця. І Скоркін Констянтин Юрійович – З 2001 — учасник Літературного угруповання “СТАН”, учасник колективних збірок та публічних виступів цього творчого об’єднання. З 2007 — заступник голови правління Літературного угруповання “СТАН” з ідеологічної роботи. 24-25 квітня 2014 брав участь у конгресі інтелігенції “Україна-Росія: діалог”. В 2014 році з початком так званої “рускої вєсни” організація переїжджає до Івано-Франківська

На думку активістів Правого сектору, акції, які організовує громадська організація СТАН в Івано-Франківську не припустимі:

Чим організація займається на Прикарпатті: це акції на примирення та зменшення рівня агресії щодо росіян, заклики до побудови комун та захист лівого руху «Автономний опір»  іне припустимі виступи проти традиційної сім’ї та підтримка абортів. Це підтверджують вище сказані речі, а також фотографії, які ми передали СБУ, виписки з відкритих реєстрів. Ми вважаємо, що оцінка цієї ситуації буде тоді, коли правоохоронні органи візьмуть слово, бо будуть вирішувати цю  ситуацію в своїй юрисдикції.

До слова, інформацію щодо засновника літературного угрупування СТАН та засновниці молодіжної організації СТАН дійсно можна підтвердити на сайті центру «Миротворець». В базі даних так званого Чистилища ми зайшли Олександра Сігіду та Олену Заславську.

Сепаратисти, пособники терористів, громадські діячі, — йдеться на сайті Миротворця.

Проте, вчора на сайті молодіжної організації СТАН пояснили детально, хто «стояв біля витоків» і хто зараз керує організацією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...