Мед Атлант

Туркмена, підозрюваного у вбивстві студентки, судитимуть і триматимуть під вартою. ФОТО

Сьогодні, 14 лютого, в Івано-Франківському міському суді вкотре розпочалося підготовче засідання у справі Ельдара Астанова, якого підозрюють у вбивстві болгарської студентки. Додамо, що це сьоме засідання, попередні переносили з різних причин.

 Нагадаємо, на попередніх підготовчих засіданнях, зокрема, 10 листопада, захисник Ельдара Астанова переконувала суддю, що хлопець не вбивав дівчину, а суд ухвалив продовжити тримання під вартою на 60 днів — до 7 січня 2018 року. Пізніше, 26 листопада, підозрюваний заявив, що хоче змінити свого адвоката Тетяну Булін-Соколову. 6 грудня Астанов просив призначити йому державного адвоката — суд ухвалив. На четвертому підготовчому засіданні, 11 грудняАстанов виступив категорично проти своєї захисниці. За збігом обставин, державним адвокатом йому призначили Тетяну Булін-Соколову, від послуг якої він раніше відмовився. П’яте підготовче засідання відбувалося 22 грудня. Його перенесли, бо не з`явився перекладач. Також колегія суддів винесла на обговорення питання про доцільність продовження запобіжного заходу — тримання під вартою на 60 днів (до 19 лютого).  12 лютого, на шостому засіданні, прокурор пояснив, що досудове розслідування завершено і вже є обвинувальний акт. Адвокат додав, що Ельдар уже не підозрюваний, а обвинувачений. Тому захисник вважає, що туркмена мають звільнити з-під варти у залі суду. У суді виникла проблема з перекладом.  Суд перенесли на сьогодні, 14 лютого.
В суді присутні уже два перекладачі. Також захисник Шкварок і прокурор Боровик. Справу слухає колегія суддів у складі Руденка (головуючий суддя), Зеленко та ДеркачУсі сторони заявили, що довіряють складу суду. Перекладачів попередили про кримінальну відповідальність. 

Додамо, що на засідання Астанова доставляли дві години: нацгвардійці, які обслуговують місцеве СІЗО і Івано-Франківський міський суд по конвоюванню, відмовилися везти до зали туркмена, бо не було повідомлення про це. Адже інструкція передбачає за 5 днів до суду повідомляти. Нагадаємо, попереднє слухання відбувалося два дні тому — 12 лютого.

Прокурор просить, щоб суд залишив Астанову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, бо туркмен може впливати на свідків.
Мені немає куди ховатися. Документів у мене немає. Я хочу змінити адвоката, бо з цим є непорозуміння, — заявив Астанов.
Суддя Руденко каже, що у підозрюваного неодноразово була така можливість. І це вже схоже на затягування часу.
Вирішується моя доля і якщо я не довіряю адвокату, то як бути?, — запитав туркмен суддів.
Проте суд вважає, що Астанов маніпулює, бо мав можливість змінити адвоката. Але тоді туркмен наголошував, що не знає їх прізвищ. Тому підозрюваному було надано безкоштовного захисника.
Крім того, адвокати, про яких нібито говорить Астанов, ніколи не з’являлися на судове засідання.
Колегія суддів вважає, що туркмен затягує час.
Додамо, що суд не заперечує, аби на наступне засідання підозрюваний змінив захисника. Астанову пояснили, що це підготовче засідання і справу ще не розглядають по суті. Ельдар Астанов додав, що за декілька днів приїжджають його родичі і нададуть всю інформацію щодо захисника. Суд після цього вийшов у нарадчу кімнату.
Повернувшись, колегія суддів зачитала ухвалу щодо завершення підготовчого слухання. Обвинувальний акт складено згідно закону. Крім того, суд застосував до уже обвинуваченого запобіжний захід — тримання під вартою до 13 квітня. 
Кримінальну справу заслухають по суті 19 лютого об 11.00. До цього часу Астанов повинен поспілкуватися з державним адвокатом Шкварком і вирішити, хто ж буде захищати його інтереси у суді.

Результат пошуку зображень за запитом "ельдар астанов"

Довідка: з чого все почалося

24-річна студентка з Болгарії тимчасово проживала в Івано-Франківську та навчалася на 4-му курсі стоматологічного факультету ІФНМУ. Вона 1 червня пішла з дому та не повернулася. Подруга дівчини розповіла, що востаннє Еля Зію бачили в хлопця. Напередодні, 31 травня, студентка хотіла розлучитися з своїм хлопцем з Туркменістану. Опісля – зникла. У квартирі хлопця і дівчини правоохоронці провели обшук, але Еля Зію не знайшли. У поліцію друзі повідомили лише 5 червня, бо шукали самостійно. Від 5 червня тривають розшукові заходи правоохоронців. Майже тиждень правоохоронці шукали її всюди: опитували свідків знайомих і сусідів.

12 червня стало відомо, що поліцейські знайшли тіло дівчини на Рогатинщині. Серед головних підозрюваних – хлопець-іноземець Ельдар Астанов. Відтак, у той же день під міським відділком поліції зібралися друзі і знайомі підозрюваного. В причетність хлопця до злочину не вірять, попри те, що всі докази вказують на нього.

Напередодні в місті побував брат вбитої дівчини, який розповів нашим журналістам, що в непричетність її хлопця-одногрупника не вірить.

13 червня правоохоронці зібрали журналістів на брифінг, щоб розповісти подробиці жорстокого вбивства студентки з Болгарії, тіло якої знайшли в с. Світоч на Рогатинщині.

Пряма трансляція МІСТА з брифінгу:

14 червня в Івано-Франківському міському суді обрали запобіжний захід туркмену. Суд ухвалив застосувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 днів.

22 червня у суді розглянули апеляцію адвоката Тетяни Булін-Соколової , яка пропонувала змінити Ельдару Астанову запобіжний захід.

Апеляційний суд все-таки залишив без змін попереднє рішення та додав, що воно вже не підлягає оскарженню. Зазначимо, що максимальний термін покарання для Ельдара Астанова — 15 років за ґратами.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...