Мед Атлант

Роман Шеремета у Франківську: У нас кажуть, що держава повинна змінюватися, насправді — треба змінюватися людям

Як писало МІСТО, відомий економіст, випускник ПНУ Роман Шеремета, читає лекцію студентам альма-матер. ФОТО

Лідер в номінації ”Кращий молодий економіст світу” згідно рейтингу IDEAS та ”Кращий економіст України в світі” за версією видання Forbes-2015 розповів журналістам, які фактори найбільш позитивно можуть посприяти оздоровленню української економіки.

Що стосується України, то можна сказати, що є речі популістичні: боротьба з корупцією, підтримка національного виробника. Це ті речі, які звучать дуже гарно, але насправді їх дуже важко втілити в життя. Якщо ми говоримо про реалістичні речі, які можна зробити в Україні, то найперше – ми можемо проводити інституційні реформи: створення антикорупційного суду, проведення медичної, освітньої реформи тощо. І по-друге – ми можемо проводити децентралізацію. Якщо якась партія йде на вибори і пропонує такі речі, то я думаю, що це не просто популістичні гасла. Їм можна вірити, — розповів Роман Шеремета.

Та додав, що крім того, ми повинні робити ціннісні зміни самого суспільства.

Ми говоримо, що держава повинна змінюватися, насправді — треба змінюватися людям. Тут ми можемо говорити про критичне мислення, про зміну освіти, зміну довіри в суспільстві. Я, як поведінковий економіст, вивчаю поведінку людей. На жаль,  ми говоримо про інституції, про речі на державному рівні, але ми дуже мало говоримо про зміну саме людського фактору. А насправді люди формують ці інституції, формують взагалі державу! І якраз на цьому я наголошую на зустрічах з викладачами, студентами. Що нам треба змінювати нашу ментальність. Те, що нас називають “совком” — треба змінювати. Велику надію я покладаю саме на молоде покоління, на студентів. Тому весь свій час, коли перебуваю в Україні, приділяю саме їм, — додав Роман Шеремета.

Читайте також: Новий сезон – нові правила. Хто з прикарпатців не отримає субсидій. ВІДЕО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...