Мед Атлант

Урок хороших манер від Тетяни Терсенової-Заводовської

Голівудський актор Джек Ніколсон якось сказав: “Етикет – це не снобізм, не абстракція і не примха. Етикет – просто те, що треба знати, адже це загальнодоступна форма ввічливого спілкування”.

А відома в Україні знавець етикету, директорка модельної школи “Ювента”, лауреатка премії “Жінка третього тисячоліття” Тетяна Терсенова-Заводовська вважає, що за етикет слід узятися раніше, ніж він візьметься за тебе. Вона каже, що поширених поганих манер є так багато, що навіть важко виокремити серед них п’ять основних. Аби не опинитися серед невігласів, експерт радить читати і вчитись, але при цьому не забувати перевіряти компетентність джерела.

  1. Зустрічають за одягом, а проводжають за розумом. Хай там що, але людину найперше оцінюють за її зовнішнім виглядом. “Як часто, відвідуючи різноманітні презентації та інші заходи, доводиться бачити не одну “Проню Прокопівну” і “мадам Грицацуєву”! – обурюється Тетяна Терсенова-Заводовська. – Невже так важко запам’ятати основні правила підбору речей для свого образу? Під вечірню сукню в жодному разі не розпускати волосся, тим паче, якщо надягаєте капелюшок. Це ж не кежуал. Декотрі вигадливі панянки доповнюють такий образ ще й хутром, ба навіть рукавичками, колготками 40 ден і босоніжками. А як заходжу в офіційну установу, аж волосся дибки стає, коли бачу декотрих секретарок – між іншим, обличчя організації. На голові – наче вибух на макаронній фабриці – волосся стирчить у всі боки, глибоке декольте, на ногах ботфорти, у вухах – біжутерія, нігті довжелезні, та ще й розмальовані у квіточку. Я на власні очі бачила таке посміховисько у нашому “білому будинку”. Це при тому, що дрес-код держслужбовця такий простий, що жодних проблем із зовнішнім виглядом не мало би виникати: ніякої платформи чи шпильок, натомість – туфлі-човники, а висота підборів – не більш як 8 сантиметрів. Пам’ятаю, якось прийшла до одного з попередніх губернаторів Франківщини. Його секретарка була одягнена в широку джинсову спідницю, сорочку в клітинку, на голові – хвостик-пальма, а на ногах – чоловічі масивні сандалі, в яких чудово проглядаються порепані п’ятки. Чоловіки теж далеко не втекли. Наприклад, зайдіть на сесію міської чи обласної ради: білі шкарпетки, брудні туфлі, смугастий костюм, смугаста сорочка і така ж краватка… Це жах. Коли Горбачов уперше приїхав у Лондон до англійської королеви, та, щойно глянувши на нього, мовила: “Так, Горбачова можна приймати при дворі – він правильно одягає сорочку”. Як запевняє знавець з етикету, вона ніколи не матиме справи з людиною, одягнутою з несмаком.

Two Businesswomen Shaking Hands In Modern Office Reception Area Smiling

  1. Спілкуватися треба вміти. Так мало людей уміють будувати речення та спілкуватися, а ще менше взагалі замислюються над цим. Тетяна Терсенова-Заводовська каже, що знає дуже багато професіоналів своєї справи, але, на жаль, вони просто не вміють її подати. Мало хто має вроджений талант грамотно і цікаво висловлюватися. Однак, на щастя, є багато методів розвинути цю здібність. Наприклад, читання різноманітних книг, що неабияк поповнює словниковий запас і підтягує інтелект. Також зараз можна відвідати курси з мистецтва добре говорити.

 

  1. Поведінка за столом – важлива. “Часом, коли сідаєш за стіл розмовляти з якоюсь людиною, хочеться просто встати і вийти, – каже експерт з хороших манер. – Ніж і виделка – це не ложка. Люди не знають елементарних правил. Так дратує, коли бачу, приміром, як бокал тримають усіма п’ятьма пальцями, і через кілька хвилин цей бокал такий, ніби його собаки пооблизували – увесь заплямлений”.

 

  1. У театр краще не запізнюватися. “Звичайна і типова ситуація: почалася вистава в театрі, а так званий великий начальник Вася Пупкін запізнився, – каже Тетяна Терсенова-Заводовська. – Мало того, що він створює всім незручність, пропихаючись до свого місця, то ще й своєю п’ятою точкою проїжджає перед носом. Уже так багато про це говорилося – до відвідувачів треба повертатися лише обличчям і при цьому ще й не забувати тихенько вибачатися. Якщо ж вистава уже розпочалася, то займати необхідно найближче вільне місце і сидіти там аж до перерви”.

 

  1. Сперечатися на людях – зась. Якщо пара привселюдно з’ясовує стосунки чи робить одне одному зауваження, вони обоє – дурні, вважає пані Тетяна. Як пояснює експерт, коли щось не подобається у поведінці твоєї другої половинки, можна, наприклад, сказати: “Коханий, ходімо надвір, покуримо”. Коли залишилися наодинці, лише тоді висловлюйте претензії одне одному. Якщо пара свариться на людях, то чоловік буде зневаженим, а жінка виглядатиме посміховиськом.                    

Автор: Наталя МОСТОВА

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 22.

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...