Мед Атлант

Про легендарного жебрака – “франківського Канта” – напишуть у книзі

Відомий жебрак з франківської стометрівки приміряв образ німецького філософа Канта. Історія про нього увійде до книги.

Ростислав Шпук, франківський блогер, у фейсбук оприлюднив фото легендарного жебрака, знаного як “Пане, Дайте Пару Копійок”. Пан Ростислав називає його “франківським Кантом”. І на цих світлинах Василь Парфан в образі.

Текст, який супроводжує ретро-фото, наводимо повністю.

“Зустрів франківського Канта. Він дякує за глибокий відгук і широку допомогу на лікування. Каже, що поважні людські хвороби живуть не в людині, а в небі, і звідти тицяють в чиюсь голову, обрану за нікому з нас не відомим планом. Тому завжди треба мати щось на голові, воно прикриває те, що в голові, і заодно голову. І ще варто пам’ятати, що найголовнішим лікарством є цей світ, ця Земля: їх прописав нам Господь, як піґулку від нежиття для одноразового прийняття. Піґулка, щоправда, проковтує нас, бо порядок речей завжди обернений, як в очному дні.

Щоб бути ближче до Господа, він воліє віру без посередників – ойкуменізм: визнає існування тільки тієї землі, на якій побував. І людей, які навколо, якими вже вони не є. Каже, що розумна людина взагалі не боїться дати комусь на себе повпливати, у неї широкий зазор між прийнятним собою і допустимим іншими. Навіть якщо деякі інші намагаються одурачити. Бо одурачення привносить фарби в життя, хоча й призводить до витрати грошей. Але заслужено, бо гроші ж робляться саме з фарби. Просто людство їх демонізувало, бо зробило ще й засобом покарання. Так само воно демонізувало смерть – щоб мати вплив на себе, щоб було чим лякати одне одного. От своїм цілоденним стоянням на Сотці Кант і протистоїть цим страхам – нашим стереотипам”.

Ми запитали в Ростислава Шпука, хто автор ідеї світлин та для чого пан Василь переодягнувся. Пан Ростислав нам розповів: ідея зробити такі фото – його. І це ілюстрація до його тексту про “реінкарнацію Канта” в особі “легенди стометрівки”.

“Кілька років тому він сфотографуватись побоявся, а зараз набув достатньо довіри для такого мужнього кроку”.

До друку у видавництві “П’яний коробель” готується книга. Туди увійде і текст Ростислава.

Щоб не спойлерити, я б сказав, що це книга про способи думання на прикладі франківських героїв. Кант – один з них, “завершальний”, – каже Шпук.

Фото Ростислава Шпука.

Читайте також: Знаному івано-франківському жебракові “Пане Дайте Пару Копійок” потрібна допомога на лікування.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...