Мед Атлант

Прикарпатець знайшов рідкісний гриб “Пальці мерця”

Шостого листопада у Чорному лісі, поблизу села Нова Гута, що на Прикарпатті, іванофранківець Ростислав Полівчак знайшов рідкісний гриб, який називають “Пальці мерця”. Чоловік розповідає, що до цього не знаходив схожих грибів.

“Пальці мерця”, ймовірно Xylaria longipes або Xylaria polymorpha – це гриб-сапрофіт, який живе на відмерлому дереві. Дослідники з’ясували, що деревина, вражена ксилярією, набуває надзвичайних акустичних властивостей. Звучання скрипки, зробленої із деревини, враженої “Пальцями мерця”, спеціалісти сплутали зі … скрипкою Страдіварі. Цілком можливо, що це і була, власне, таємниця італійського майстра”, – переповідає гіпотезу Суспільному Карпати про цей гриб Ростислав.

Гриб неїстівний, тому чоловік його сфотографував для галереї світлин, адже давно займається цією справою.

Довідково.

Xylaria longipes (Xylosphaera longipes) – неїстівний гриб, плодові тіла висотою 3 – 11 см, діаметром 0,3 – 1 см, циліндричної або булавоподібної форми, прямі, розташовані на ніжці або без ніжки, поодинокі або розташовані невеликими групами. Поверхня шершава, іноді зморшкувата, в молодому віці білувата або сірувата, з віком спочатку темно-коричневапізніше чорна.

Ніжка звужена, тонка, з стерильною поверхнею, шершава, зморшкувата, того ж кольору що й поверхня верхньої частини строми.

Споровий порошок чорний. Аски 55-70 * 6-7 мкм, циліндричної форми, з ніжкою, 8-ми спорові. Спори 8-17 * 5-7 мкм, веретевидної або еліпсовидної форми, темно-коричневі.

Тканина корково-шкіряста або коркова, біла, радіально волокниста, без вираженого запаху.

Розповсюджений по всьому Поліссі, в Правобережному Лісостепу, в Карпатах та на Прикарпатті.

Читайте також: Грибний бум: на Прикарпатті триває сезон “тихого полювання”.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...