Мед Атлант

З 11 до 24 січня всі навчальні заклади Калуша перебуватимуть на дистанційному навчанні

Очільниця управління освіти розповіла про недофінансуваня освітньої субвенції у 2021 році, сертифікацію вчителів початкових класів, харчування дітей у закладах освіти ОТГ, особливості функціонування навчальних та дошкільних закладів в умовах локдауну.

У студії “Калуш ФМ” побувала начальниця управління освіти Калуської міської ради Ірина Люклян. За її словами, загалом карантинна ситуація в закладах освіти покращилася і стабілізувалася. Станом на сьогодні на самоізоляції перебувають лише два класи у ліцеї №10. Порівнюючи зі статистикою листопада, показники поліпшилися. Окрім того, стали менше хворіти вчителі. Щодо дошкільних навчальних закладів, то наразі на самоізоляції перебувають три групи, інформують “Вікна”.

Розповіла Ірина Люклян і про те, як функціонуватимуть заклади освіти в період локдауну. За її словами, з 11 до 24 січня всі навчальні заклади перебуватимуть на дистанційній формі. Очне навчання за планом повинне розпочатися 25 січня. Дошкільна освіта працюватиме в звичайному режимі.

Приємною новиною цьогоріч є те, що двоє педагогів зголосилися брати участь у сертифікації та успішно подолали випробування. Учителі початкових класів Калуської ЗОШ №11 Леся Олійник та Ірина Мисюк отримали сертифікати. Вони матимуть право пройти позачергову атестацію, підвищити свою кваліфікаційну категорію і впродовж трьох років матимуть право на 20% доплати до своєї заробітної плати.

За словами Ірини Люклян, за рішенням виконкому підняли ціну на харчування у закладах дошкільної освіти. У ясельних групах вона залишається на рівні минулого року — 24 грн в день, а у садкових зросте до 35 грн, зазначила Ірина Люклян. Окрім того, змінилося й співвідношення оплати батьківської і бюджетної. Якщо минулого року воно було на рівні 60% на 40%, то цього року 70 на 30%.

Щодо харчування в закладах загальної і середньої освіти, то рішення виконавчого комітету не прийнято. Планується підняти вартість харчування дітей 1-4-х класів до 14 грн. Безкоштовним залишиться харчування для пільгових категорій.

Також Ірина Люклян додала, що сільським школам ОТГ, які передаються на баланс міста, послуги харчування надаватимуть підприємці. Тендери поки що не оголосили, оскільки сільські школи до 1 січня не є окремими юридичними особами.

Тим часом недофінансування калуської освіти державою склало близько 20 млн гривень. Відповідно, обов’язки держави на себе повинна взяти Калуська міська рада, каже Ірина Люклян. За її словами, цю суму коштів можна було направити в межах територіальної громади на інші цілі, але не можна залишити педагогів без зарплати. Тому міська рада змушена дофінансовувати. Управління освіти та Калуська міська рада звернулися до Міністерства освіти, уряду та народних депутатів вплинули на перерозподіл освітньої субвенції.

Читайте також: Уроки по 35 хв та час на спілкування з дитиною: освітяни отримали роз’яснення, як організовувати навчання.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...