Мед Атлант

В ІФ ОДА пояснили, скільки й чому коштуватиме газ і його доставка

Центральна влада відреагувала на потреби людей – ціну на газ та транспортування в Україні знизили.

Про це сьогодні, 19 січня, на брифінгу заявив голова Івано-Франківської облдержадміністрації Андрій Бойчук.

Ми чуємо потреби людей. Були проведені відповідні акції, де люди хотіли почути, що їх чекає з тарифами на газ. Ми бачимо відповідну реакцію центральної влади. Відреагували ми також і тут, на місцях, де зібрали круглий стіл в Університеті нафти і газу. Ми запросили експертів та обговорили цю проблему, – сказав Бойчук.

Проректор ІФНТУНГ Максим Карпаш, відповідаючи на поширенні запитання, повідомив, що знизити ціну на газ та постачання можливо тільки з лютого, оскільки по іншому не можливо буде зробити облік.

Ми бачимо, що зараз сума з доставкою становитиме менше 9 гривень, – додав він.

Карпаш також пояснив, чому ціна на газ та доставку розділена.

Відповідно до третього енергетичного пакету Європейського Союзу в нас відбулося розділення на тих, хто транспортує газ до споживача, і тих, хто ним торгує. Побутові споживачі з 2020 року отримали можливість самим вибирати постачальників. Розподільну компанію ми обрати не можемо. Регулятор НКРЕП обрав таку модель, яка передбачає розділення двох платіжок. Тобто ми не можемо не платити за транспортування газу, адже тоді розподільчі компанії не зможуть його доставити кінцево до споживачів. Ми перебуваємо в ринку газу, бо це є однією з умов України відповідно до асоціації з Європейським Союзом. Тому зниження ціни до 4 гривень неможливе, – зазначив він.

Заступниця голови ОДА Світлана Онищук наголосила, що зниження ціни на газ до кінця опалювального сезону або до кінця карантину не означає, що Україна відмовляється від ринку газу.

Нагадаємо, вчора уряд ухвалив рішення про зниження ціни на газ для населення на 30%. Нова ціна, зафіксована відповідним рішенням КМУ на період з 1 лютого до кінця карантину, складатиме 6,99 грн за кубометр.

Сьогодні НКРЕКП знизив граничний тариф на розподіл газу до 1,79 грн за кубометр.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...