Мед Атлант

Франківська міськрада просить підтримати туристичну сферу в умовах пандемії

Депутати Івано-Франківської міської ради звернулись зі зверненням до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, Міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка, Голови Державного агентства з розвитку туризму Мар’яни Олеськів щодо необхідності підтримки туристичної сфери в умовах пандемії.

Туризм одна з тих галузей, яка постраждала у зв’язку з пандемією коронавірусу найбільше. В Івано-Франківську більшість туристичних фірм працює на внутрішній ринок, а це 2/3 загальної кількості.  Ситуація є досить складною, в зв’язку з карантинними обмеженнями туристична галузь стикнулась з масовим скасування рейсів різного виду транспорту, туристичних турів, запитами на повернення коштів. Частина підприємців туристичної індустрії були змушені  тимчасово призупинити свою діяльність, частина звільнити деяких своїх працівників, а  частина закритись зовсім, йдеться у тексті звернення.

У Івано-Франківській області з 22 лютого до 9 квітня 2021 року було  встановлено обмежувальні протиепідемічні заходи віднесені до червоного рівня епідемічної небезпеки. З початку березня були заборонені залізничні та автобусні перевезення, пересуватися можна було тільки власним автотранспортом. Всі туристичні тури, що були продані/заброньовані на цей період – були скасовані. Туроператори, гіди, перевізники та інші учасники туристичної сфери зазнали значних збитків. Також це суттєво похитнуло рівень довіри до учасників туристичного ринку з боку туриста. Встановлення обмежувальних заходів повністю позбавило учасників ринку туристичної сфери змоги здійснювати свою господарську діяльність, поряд  з цим, органами державної влади не розроблено жодного інструменту, який б був спрямований на підтримку туристичної галузі, виплату допомоги чи встановлення певних пільг на період запровадження таких обмежувальних заходів, – зазначають у зверненні.

Окрім того,  нещодавно прийнятим Законом України «Про надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» також не передбачена жодна підтримка ні суб’єктів господарювання туристичної сфери, ні працівників, які працюють у таких суб’єктах господарювання. Види економічної діяльності (КВЕД) суб’єктів господарювання задіяних у туристичній сфері не віднесені до переліку суб’єктів, які мають право на подачу заяви на отримання одноразової матеріальної допомоги.

Зважаючи на це депутати просять:

  • ініціювати та внести зміни до нормативних актів України, якими передбачено надання матеріальної допомоги суб’єктам господарювання, які постраждали внаслідок запровадження обмежувальних заходів шляхом включення в такий перелік суб’єктів господарювання туристичної сфери;
  • розробити програму фінансової підтримки туристичної галузі, яка постраждала внаслідок запровадження обмежувальних заходів.
  • ініціювати та розробити єдиних правила здійснення діяльності у відповідності до карантинного зонування в часі пандемії (для туристичних фірм та гідів).

Читайте також: Франківські депутати виступили проти домашнього арешту для підозрюваних у держзраді.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...