Мед Атлант

На Прикарпатті реставруватимуть автобусні зупинки, оздоблені мозаїкою

На Франківщині в межах програми “Велике будівництво” планують відреставрувати автобусні зупинки з мозаїкою чи розписами.

Про це повідомив заступник начальника Служби автомобільних доріг в області Олександр Голод, пише Суспільне Карпати.

Зупинки, оздоблені мозаїкою, як у селі Старуня Івано-Франківського району, споруджували по Україні у 60-80 роках минулого століття, каже мозаїст Олег Дунаєвський.

За його словами, орнаменти викладали місцеві художники, працювали над однією такою приблизно 3 місяці.

Саме ця мозаїка зроблена зі смальти. Це хороший матеріал, зроблена якісно, наскільки дозволяли можливості в ті часи для творця. Також мені подобається, як вибраний сюжет. Він такий місцевий, нейтральний і завжди буде актуальний, тому дуже шкода, що зараз ця зупинка перебуває в такому стані, — каже Дунаєвський.

За його словами, аби такий орнамент не осипався, важлива якість як матеріалів, так і стіни, а кріпити потрібно не на цемент, а на клей: “Ми бачимо, що мозаїка збереглася, а сама стіна тріснула навпіл і просіла місцями. Тобто, тут потрібна більш технічна реставрація, бо мозаїку відновити – це значно простіше, але коли треба відновлювати повністю все, то це створює додаткові роботи і фінансове навантаження буде більшим”.

Приблизно 5 років тому учасники громадської ініціативи “Франківськ, який треба берегти” фотографували зупинки з мозаїкою на території області. Пізніше оглядали їх разом з Олегом Дунаєвським. Робили це для того, аби привернути увагу до понищених зупинок та обговорити, як можливо їх відреставрувати, розповідає засновниця ініціативи Марія Козакевич.

Деякі з них не просто обклеєні оголошеннями, вони вже і понищені, не вистачає декілька частин, камінчиків, де-не-де вже великими такими шматками відпадають. Є таких багато випадків, де дуже красиві зупинки, наприклад, в Уторопах, в Одаях – їх просто знищують, зносять, бо треба нову поставити, або мешканцям здається, що вони заважають, щось там затуляють. Майстер прикладав різні кольорові смальти, які в нього були на той час, як можна було би долаштувати ті елементи, яких не вистачає, відновити, але тоді це не було цікаво ні обласній владі, ні Службі автодоріг, — каже Марія Козакевич.

Засновниця ініціативи каже, що створила ідею туристичного маршруту частиною області, який включатиме зупинки з мозаїкою, що варто відреставрувати, та планує запропонувати проєкт Укравтодору: “Зараз на цей пілотний проєкт обрала дорогу національного значення Н-09, яка пролягає з Галича до Богородчан, такий цікавий маршрут з львівського напрямку і якраз до Карпат. Він такий туристично активний, і вже на собі має магніти цікаві”.

Автобусні зупинки, оздоблені мозаїкою, які належать до доріг державного значення, планують відреставрувати в межах програми “Велике будівництво”. З державного бюджету профінансують ремонт, а за відновлення візерунків з мозаїки, можливо, доведеться платити з місцевих бюджетів, каже заступник начальника Служби автомобільних доріг в області Олександр Голод. За його словами, зараз Служба обстежує ці об’єкти. Першими відреставрують до кінця літа 5 зупинок з мозаїкою біля доріг, які тепер ремонтують.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...