Мед Атлант

4-річний калушанин знає таблицю множення і періодичну систему

У своїх неповних п’ять років Мирослав Федьків вивчає іноземні мови, знає таблицю множення та захоплюється хімією.

Мама Марія Федьків розповіла “Вікнам”, що ніколи з дитиною наполегливо не займалася, навіть не купувала розвиваючих книг. Тяга до знань і до науки — природна особливість Мирославчика, яка відрізняє його від однолітків.

Коли сину було два роки, показувала йому букви, які той легко запам’ятовував. У неповних три роки Мирослав уже вмів читати. Правда, батьки про це дізналися пізніше.

Якось ми стояли біля аптеки і він сказав «Аптека». Неподалік стояли жінки, які здивовано обернулися до мене і запитали: «А він у вас читає?». Я їм відповіла, що він просто запам’ятав назву і все. А одного разу в нас вдома на столі стояли ліки «Декасан» і він прочитав назву. Тоді я побачила, що  він вміє читати, — розповідає мама Марія Федьків.

Уже в 3 роки Мирослав спробував читати Біблію, не зважаючи на те, що погано говорив і знав лише окремі слова. Згодом він не просто читав, але й запам’ятовував факти. У 4 роки вже знав, хто такий Бог і скільки часу він створював світ. Побачивши, що дитина з легкістю засвоїла читання і запам’ятовує інформацію, мама почала навчати простих англійських букв і слів. Так, юний вундеркінд вивчив анлійську абетку і почав вчити мову.

Згодом вивчив цифри і табличку множення. До цього підштовхнула сина мама, яка купила йому печиво-шпаргалку, де була зображена табличка множення. Після вивчення таблички до 10, хлопчик у Google почав вводити більші цифри і вивчати їх.

 Юний вундеркінд зацікавився Вікіпедією, за допомогою якої вивчав факти й абетки латинської, єврейської, грецької та японської мов. До речі, остання мова — одна з найважчих і має багато особливостей. Тому японську абетку Мирославчик вивчав найдовше. Для допомоги у вивченні та контролю знань мама навіть роздрукувала сину катакану і хараґану.

Завдяки батькові, який часто їздить на роботу до Польщі, Мирослав почав вивчати і польську мову. Допомагає йому в цьому одна із програм, що є на смартфоні.

Мама хлопчика каже, що її дитина сама тягнеться до знань. Почувши по телевізору незнайомий термін, одразу біжить до комп’ютера і набирає це слово.

Ще одне захоплення Мирослава — хімія. Він знає напам’ять всю періодичну систему хімічних елементів. А все почалося зі шкільного підручника старшого брата, розповідає мама:

Одного разу він у сина побачив підручник з хімії і сказав йому: «Роман, дай мені хімію». Там переглядав хімічні елементи, гортав сторінки. Я була в шоці, коли він за вечір вивчив періодичну систему. Згодом він настільки полюбив цей підручник, що плакав і не хотів віддавати братові назад.

На додачу до хімічних елементів чотирирічний Мирослав Федьків знає елементарні хімічні формули, агрегатні стани води, назви дорогоцінних металів.

У Мирослава є троє братів: Володя, Ігор та Роман. Проживає родина в однокімнатній квартирі.

Мама не може натішитися здібностями свого сина, хоча визнає: характер у нього непростий, тому потребує особливого підходу. А сам Мирослав мріє стати стати науковцем.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...