Мед Атлант

У Франківську покажуть унікальні відеокадри з Довбушівської церкви, в якій творив Параджанов

В Івано-Франківському краєзнавчому музеї презентують унікальні відеокадри, які відтворюють церкву Святої Параскеви, в якій у Космачі творив Параджанов.

Пише МІСТО з посиланням на Курс.

Режисер Сергій Параджанов у культовому фільмі «Тіні забутих предків» відтворив церкву Святої Параскеви – вона ще мала назву «Довбушева» або «Довбушівська». Так назвали храм через легенду про те, що гроші на спорудження дав Олекса Довбуш, а згідно з іншою легендою він також брав участь у будівництві. Ця церква була збудована 1735 року без жодного цвяха й укрита була гонтою. У тому була її цінність. У 1983 році Космацька церква згоріла в занедбаному стані.

15 лютого науковці Університету Короля Данила спільно з проєктом «Врятуймо скарби разом!» презентують унікальні відеокадри з особистого архіву відомого краєзнавця і науковця, викладача УКД Зеновія Соколовського.

Незадовго до знищення святині Зеновій Соколовський зробив архітектурні обміри цієї пам’ятки та проєкт, за яким її можна відновити, за що і позбувся роботи та опинився під слідством КДБ.

Відео презентують 15 лютого о 13.00 год в Івано-Франківському краєзнавчому музеї. “Ми побачимо, як насправді виглядала оповита легендами святиня”, – запрошують організатори.

Читайте також, Власник лева, що проживає на Франківщині, відмовився віддати тварину

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...