Мед Атлант

Як в Івано-Франківській громаді облаштовують укриття у дитячих садочках. ФОТО

В одному із чергових садочків Івано-Франківської громади укриття облаштували у підвальному приміщенні закладу. Проте в Івано-Франківській громаді 10 із 46 садків залишаються без сховищ.

Через це вони можуть не відновити виховний процес з початком навчального року, розповіла директорка департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Вікторія Дротянко, пише Суспільне.

Вихователька-методист Оксана Гандзюк каже, бомбосховище у дитячому садочку впорядкували ще до повномасштабного вторгнення російської армії в Україну. Щороку вихователі проводили для дітей навчальну евакуацію. Напередодні 24 лютого у приміщенні провели косметичний ремонт.

“Принесли ліжка, стільці, столи. Тут є іграшки. Також забезпечили дітей водою. На кожну дитину повинно бути по 2 л. У цьому приміщенні є два виходи”, — розповідає Оксана Гандзюк.

На укриття у цьому садочку відвели дві кімнати. У кожної групи є своє місце для перебування під час повітряної тривоги. У сховищі може переховуватися до 160 людей.

“Коли лунає сигнал тривоги діти уже знають, що вони повинні разом із вихователями всі зійти у це сховище. Діти мають з собою тривожні рюкзачки. У них поставили питну воду, іграшки, печиво і теплі речі, якщо потрібно буде довше перебувати у цьому сховищі”, — каже Оксана Гандзюк.

Зі слів виховательки-методиста, спочатку малеча, особливо з ясельних груп, боялася спускатися в укриття. Тоді вихователі розказували дітям, що це — такий квест.

“Наші вихователі зуміли діток заспокоїти. Вони налаштовували їх на те, що там їм буде зручно, ми будемо гратися. І справді: вони грають в ігри, які сюди принесли, читають книжки, співають пісні”, — говорить Оксана Гандзюк.

Однак в Івано-Франківській громаді з 46 дитячих садків у 10 відсутні укриття. Зі слів директорки департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Вікторії Дротянко, зараз міська влада вирішує, яким чином відбуватиметься виховний процес дітей у цих дитячих садках.

“За серпень ми мусимо знайти альтернативні методи, альтернативні сховки, які будуть від садочка на відстані 500 або 100 м для того, щоб дітей могли перевезти під час тривоги. До прикладу, якщо поруч є церква, там є гарний підвал, то ми можемо використовувати його. Або йти в університет, там також є підвал”, — розповідає Вікторія Дротянко.

Якщо ж альтернативу не вдасться знайти, дошкільні заклади без укриттів не працюватимуть. Дітей з них, за словами Вікторії Дротянко, прийматимуть в садки зі спорудами цивільного захисту. Для цього батькам потрібно написати заяву у відповідний дитячий садочок та принести довідку з місця роботи.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...