Мед Атлант

Маски повертаються. Або Прикарпаття на порозі нової хвилі коронавірусу

Прикарпаття на порозі нової хвилі коронавірусу. Зараз в області циркулює Омікрон, але з підвидами. За словами фахівців, у нас переважають ВА2 та ВA5, які є доволі агресивними щодо передачі від інфікованої людини до здорової. Тому, дістаємо маски, тримаємо дистанцію та вакцинуємося.

“Нам доведеться жити з коронавірусом довго, тому треба призвичаїтися до нього, як до грипу, – каже в інтерв’ю МІСТОві гендиректор  ДУ “Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ” Руслан Савчук, – а єдині ліки від ковіду, – наголошує фахівець, – вакцинація.”

Чи можна говорити сьогодні, що нова хвиля коронавірусу вже розпочалася на Прикарпатті, бо судячи з статистики захворюваність в області росте?

Справді, у нас вже є перші дзвіночки росту захворюваності, які ми фіксуємо і які змушують нас хвилюватися. Але ми ще не можемо говорити, що почалася активна фаза нової хвилі коронавірусу, це передчасно. Ми спостерігаємо певний ріст захворюваності між тижнями і це дає нам можливість підготуватися до активної фази ковіду, яку прогнозує ВООЗ. Спостерігаючи за кількістю нових випадків коронавірусу в Європі, ми розуміємо, що невдовзі така ж картина буде і у нас.

Скільки ще є часу до початку цієї активної фази, приблизно 3-4 тижні?

Як показує досвід попередніх років пандемії, коронавірус стає сезонним захворюванням, як грип, і найбільш активні періоди росту кількості хворих фіксується, починаючи з вересня-жовтня і аж до березня. Можна говорити що ми на порозі тієї хвилі, яка почнеться в цьому епідсезонні разом з ГРВі та ковідом. Активність коронавірусу традиційно зростає при настанні холодів, але хочу наголосити, що прикарпатці активно контактують між собою, взагалі вже забули про маски, більше того діти пішли до школи і теж стають активними переносниками цього вірусу, тому не скажу, що ми на сто відсотків прогнозували, що буде такий ріст уже з початку вересня, але передбачали такий варіант.

Чи змінилися симптоми коронавірусу чи, можливо, додалися нові? 

Додаються, наприклад зараз Омікрон має свої субваріанти, проте симптоми, які були при попередніх штамах залишаються – це висока температура, нежить, головний біль, задишка, ломота в тілі. На це треба звертати увагу і обов’язково консультуватися зі своїм лікарем, списувати це на ГРВІ і грип, мовляв, відлежуся вдома декілька днів, я б не рекомендував.

Сьогодні є чимало випадків, коли люди хворіють і мають всі симптоми коронавірусу, здають тест і він негативний, як ви це пояснюєте?

Я можу точно сказати, що наша вірусологічна лабораторія робить високоточні дослідження. І всі дослідження, які ми проводимо вони проходять повторну перевірку у Києві. Тому високу точність досліджень я можу гарантувати. Тут може бути інший фактор – пацієнт пішов до сімейного лікаря відібрав мазок, але перед тим поїв чи почистив зуби, чи скористався якимось лікувальним розчином і це впливає на якість забору матеріалу на аналіз. Мазок має бути якісним, тоді і результат буде точним.

Які на сьогодні цифри щодо кількості хворих і чи високий показник госпіталізації? Чи агресивний зараз коронавірус?

За попередню добу маємо 33 нові випадки госпіталізації із них 7 дітей, я думаю, що це є достатньо вагомі цифри, які змушують нас думати про власну безпеку. Ми на сьогодні маємо широку мережу можливостей надання допомоги нашим пацієнтам. Хочу нагадати, що сьогодні в нас законтрактовано по ковідному пакету з НСЗУ 29 закладів охорони здоров’я області. Уже 23 заклади охорони здоров’я надають таку медичну допомогу, тобто вже в цих закладах є пацієнти. Загалом маємо 1246 ліжок, при, тому що в лікарнях зараз перебуває близько 160 хворих на ковід, серед них 32 пацієнти киснезалежні. 96% ліжок забезпечені подачею кисню. Мережа готова сьогодні до прийому пацієнтів, якщо навіть почнеться активніша фаза коронавірусу.

Який штам коронавірусу циркулює зараз на Прикарпатті?

Це Омікрон з субваріантами ВА1, ВА2, ВА3, Ва4, ВА5. У нас переважає ВА2, це підтвердила нам лабораторія Центру громадського здоров”я МОЗ, ми подали місяць тому 104 зразки біоматеріалу від пацієнтів певних категорій, з певними симптомами. Але серед цих зразків зафіксували 5 випадків і ВА5, тобто ми говоримо про два субваріанти Омікрону. Вони є більш висококонтагіозні, тобто швидко передаються від інфікованої людини до здорової, реєстрація ВА5 в світі взагалі почалася ще в грудні минулого року з Індії, з Південної Африки і перейшла до США, зараз циркулює в Європі. Ці субваріанти по симптоматиці схожі, але вони більш агресивні в плані передачі.

Нещодавно прочитала вислів Міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка, що, якщо вчасно не розпочати контроль за ситуацією з коронавірусом, то цей епідсезон може бути навіть гіршим за попередній, а з чого такий контроль починати?

Починати треба кожному з себе і при тому вже. Елементарне, що може робити кожен: носити маски, дотримуватися певних дистанцій, які ми рекомендували раніше, і безумовно треба говорити про вакцинацію. Це на сьогодні єдиний лік від цієї недуги. Вакцинація сьогодні рекомендована від 12 років і старше, можна отримати свої першу і другу дозу, додаткову і бустерну дозу, є всі можливості вакцина доступна і безкоштовна. І це реально рятує навіть від цих варіантів ВА2 і ВА5, це доведено ВООЗ і нашими фахівцями з МОЗу. Тому переконливо всім рекомендую вакцинуватися всіма типами вакцини, які є доступні зараз в області. І,  оскільки, вже сьогодні є історії захворюваності, то я вважаю, що треба самостійно приймати рішення і носити маски в громадських місцях і в транспорті.

Коли і де можна вакцинуватися прикарпатцям, особливо тим, які хочуть отримати другу бустерну дозу? 

Загалом на сьогодні в нашій області налічується 94 тисячі вакцинованих громадян. Щодо другої бустерної дози, то її мають 302 прикарпатців, це говорить про те, що люди свідомо вакцинуються і за медичними показами також. Терміни вакцинації між першою і другою бустерною дозою 4 місяці, рекомендовано робити щеплення людям віком 60+, людям 18-59 років, якщо вони мають медичні покази. У нас в області зараз працює 121 пункт щеплення, за необхідності можуть виїжджати 33 мобільні бригади і в нас є три центри масової вакцинації. Всі забезпечені вакцинами і хочу наголосити, що воєнний стан в країні жодним чином не впливає на кількість пунктів вакцинації і їх роботу.

І насамкінець, коронавірус з нами вже назавжди?

З коронавірусом треба навчитися жити, він вже переходить у сезонні захворювання, навіть з підтипами, субваріантими, він переходить в грипоподібні форми. І я так розумію, що кожен епідсезон ми будемо мати  певну статистику зростання захворюваності. Думаю, що він з нами надовго.

 

 

 

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...