Мед Атлант

Селяни та фермери Івано-Франківської громади зможуть отримати дотації. ВІДЕО

Івано-Франківська громада виділить дотації селянам та фермерам, які утримують корови, вирощують плодово-ягідні культури та займаються бджільництвом.

Перші виплати за міською програмою підтримки сільського господарства надійдуть у 2023 році, розповів Суспільному заступник міського голови Івано-Франківська Микола Вітенко.

“Один напрям — це виплати в розмірі 50%, але не більше 100 тис. грн на придбання однієї одиниці племінної худоби. Другий напрям — це рослинництво. Якщо людина хоче зробити систему поливу, то місто буде готове фінансувати до 50% витрат, але не більше 300 тис. грн. Якщо фермер бажає створити систему професійних парників, то місто так само готове дотувати це у розмірі до 30%, але на суму, не більшу ніж 500 тис. грн”, — говорить Микола Вітенко.

Жителька села Братківці Івано-Франківської міської громади Оксана Белей розповідає, що засадила полуницею 50 соток землі. Втім щедрого урожаю у неї вже давно не було через появу хробаків на полі. З її слів, цей шкідник з’являється на господарстві що три роки. Знищує жінка хробаків власноруч, поки пересапує бур’ян, бо кропити хімією ягоди, каже, дорого.

Доглядає за полуницями Оксана Белей здебільшого сама, а збирати врожай допомагає дочка Леся Ключівська. Вона розповідає, увесь червень від ранку до вечора проводить на полі, збираючи ягоди.

“Зазвичай в день збиралося 40 відер полуниці, але цьогоріч — поганий урожай через хробаків та погоду. Тому назбирали 20 відер”, — каже Леся Ключівська.

Оксана Белей планувала обладнати на городі систему поливу, але вагалася вкладати у неї власні заощадження. Якщо Івано-Франківська міська рада готова профінансувати частину зрошувального комплексу, то жінка обговорить з чоловіком покупку.

Житель села Братківці Петро Лучак понад 20 років разом з дружиною тримає у господарстві худобу. Зараз вони мають три корови та одне теля. Чоловік доглядає за тваринами, а жінка торгує молочними продуктами на ринку.

Фермер каже, дотаціям від Івано-Франківської міської ради тішився б.

“На одну корову в день потрібно мінімум один тюк сіна, а один тюк сіна зараз коштує 100 грн. Є 180 днів зими. Але до тюка сіна потрібні ще буряк, макуха та зернові”, — пояснює власник корів Петро Лучак.

Наразі в Івано-Франківській міській раді підраховують господарства та фермерства, які можуть потрапити до програми, та приймають заяви від охочих отримати дотації, каже Микола Вітенко.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...