Мед Атлант

“В гості на Великдень”. Поради дієтологині, як харчуватися за святковим столом

Тож як харчуватися на Пасху й інші святкові дні, щоб не зашкодити здоров’ю, Суспільному розповіла лікарка-дієтологиня з Івано-Франківська Віта Іванків.

“Постили, постили, а потім накидаються на їжу”

“Після Великодня часто люди поступають з гострим панкреатитом. У моїй практиці такі випадки були, тому що постили, постили, а потім в один день люди накидаються на їжу. У великій кількості з’їдають копченості, майонезні салати, а на десерт — пляцки з жирним кремом. Це — велике навантаження на органи травлення”, — говорить Віта Іванків.

З її слів, щоб не зашкодити здоров’ю, потрібно у святкові дні дотримуватися правил харчової поведінки. Для тих, хто постив, можна випити ліки для травлення.

“Таблетка допоможе підшлунковій перетравити їжу, особливо, якщо на вас чекає традиційне українське застілля. А людям, які не постили, цього не потрібно. Взагалі такі таблетки не варто вживати на постійній основі, тому що підшлункова “розслабляється” і перестає виробляти в достатній кількості потрібні ферменти”, — пояснює дієтологиня.

"Як ходити в гості на Великдень". Поради дієтологині про харчові звички за святковим столом

Правило перше: куштуйте все, але потрішки

Віта Іванків каже: все, що є у традиційному великодньому кошику, можна їсти, головне — трішки, як на дегустації.

“Але спокуса починається під час пишного українського застілля, коли йдемо до родичів у гості. Треба пам’ятати, що варто їсти небагато та поступово. Якщо принесли голубці, то не потрібно брати три-чотири, а потім ще картоплю з підливкою. Ні, не треба цього робити. Виявіть увагу до людини, до якої прийшли в гості, з’їжте трішки й на цьому зупиніться. Якщо вдома багато їжі й хочеться зайвий раз скуштувати, піти за холодцем чи голубцями, то їжте хоча б з овочами, щоб вони допомогли вам краще перетравити їжу”, — радить лікарка-дієтологиня.

Овочі — всьому голова

За її словами, варто їсти багато овочів, адже клітковина допомагає травленню. На святковому столі обов’язково хай буде овочева нарізка: помідори, огірки, редиска чи салат з капусти — що до вподоби.

"Як ходити в гості на Великдень". Поради дієтолога про харчові звички за святковим столом

Приготуйте салати без майонезу

Віта Іванків каже: якщо ви приймаєте гостей, то неодмінно приготуйте салати без майонезу: з теплою телятиною чи з апельсинами та креветками.

“Мій фаворит — грецький. Якщо кубики фети обкатати в орегано, то ця спеція теж допомагає травленню. Традиційно можна приготувати салат із сиром, сметаною та додати до нього багато редиски й зелені. Для салату з креветками взяти листя салату, помідори чері, креветки й приготувати заправку: апельсиновий сік зі свіжого фрукта, соєвий соус, олія та гірчиця у зернах або мед. Також інколи готую зелень салату, шпинат, редиску, щоб похрумтіти, овочі, які до смаку, можна додати оливки, нерафіновану олію та насіння льону, соняшника, сир, цибулю. Це — і смачно, й корисно”, — розповідає дієтологиня.

"Як ходити в гості на Великдень". Поради дієтолога про харчові звички за святковим столом

Що пити за святковим столом

“Найкраще вживати звичайну воду, у крайньому разі — узвар. І найгірше, що можна придумати, — це пити газовану воду: солодку чи з бульбашками. Вони додають важкості організму, бо це — надлишок за кількістю калорій. Якщо всі страви запивати ними, то буде і здуття і відрижка, і діарея”, — продовжує Віта Іванків.

А солодке — візьміть з собою додому

“Якщо ви в гостях, то попросіть взяти солодке зі собою, бо якщо переїсте, то ви ж кому шкодите? Та собі. Краще попросіть із собою, а вже зранку з’їсте, бо десерти потрібно їсти не пізніше 17:00. А якщо гості приходять до вас, то приготуйте менше, але якісну їжу. У нас часто готують торт “Бите скло”. Його роблять зі сметани, фруктів та желе. Якщо до сметани додати йогурт, ніхто не помітить, дати багато фруктів і вже буде легше. Я ще дуже люблю сирники або класичний сирник з яблуками, вишнями або маком, цукатами. Варіацій багато. Краще шматочок, але корисної їжі. Це — корисніше, ніж бісквіти з масляним кремом”, — розповідає лікарка-дієтологиня.

Правило всіх застіль — пам’ятати, чому ми зібралися

Правило усіх застіль — це пам’ятати, чому всі зібралися: щоб поспілкуватися, не просто поїсти разом. Бо якраз проблема виникає тоді, коли всі сіли за стіл і постійно їдять.

"Як ходити в гості на Великдень". Поради дієтологині про харчові звички за святковим столом

“Потрібно розуміти, що ми насамперед маємо не нашкодити собі. Якщо ми були в гостях і йдемо до інших друзів, то просимо: зробіть тільки чай або салат. Потрібно домовлятися. Тому святкуйте усвідомлено та готуйте святкові столи з турботою про здоров’я своїх гостей”, — завершує розмову Віта Іванків.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...