Мед Атлант

Волонтери з Франківщини відкривають по Україні мережу шелтерів для переселенців

Громадська організація “Альянс розвитку” з Івано-Франківщини відкриває по Україні мережу шелтерів для вимушених переселенців.

Про це розповіла на пресконференції голова організації Марія Маківничук, пише Суспільне.

З її слів, 1 травня такий проєкт вперше реалізували у Верховині, того ж місяця — у Львові. З 15 жовтня прихистки відкрили у Києві, Чернівцях, Стрию, Червонограді, Полтаві та в Івано-Франківську.

Марія Маківничук каже, проєкт фінансують партнери з Німеччини. У шелтерах для дорослих та дітей, які переїхали із зони бойових дій, проводять курси української та іноземних мов, надають психологічну та юридичну консультації, а також проводять творчі майстер-класи.

“У Верховині від початку травня уже понад 500 людей прийшли у проєкт. Ми це називаємо “друга швидка допомога”. Перша швидка допомога — це, щоб люди мали де проживати та що їсти”, — розповідає Марія Маківничук.

Представниця ініціативи Лілія Косович каже, переважно зосереджують роботу на дітях і дорослих переселенцях, але хотіли б залучити й місцевих.

“Для них також усе кардинально змінилося. Немає можливості займатися улюбленим хобі, бо тривоги заважають і не дають нормально розвиватися. Тому ми хочемо залучити ще наших дітей і дорослих”, — розповідає Лілія Косович.

У Чернівцях проєкт працює п’ять днів. Локальна координаторка Оксана Попович каже, для вимушених переселенців проводять заняття з англійської мови, ораторського та акторського мистецтва, музики, арттерапію, плавання та сесії з психологом.

“Спочатку у мене був страх — кому це все потрібно, адже люди втратили житло, не мають зв’язку з рідними, втратили роботу. Але охочих є дуже багато. Учора розмовляла з жінками із Запоріжжя, Херсона, Миколаєва, які дякували й казали: “Знаєте, ми, напевно, якісь ненормальні трохи. У мене немає дому, але я прийшла на танці”, — каже Оксана Попович.

За словами локальної координаторки “Шелтер Львів” Уляни Пак, заходи від проєкту за три місяці відвідала тисяча вимушених переселенців.

“Популярною у нас є школа шахів. Наші учасники беруть участь в обласних змаганнях. Ми дивилися кіно просто неба. Крім переселенців, до нас долучалися львів’яни. З кінця серпня у нас стартував другий етап. Ми відкрили школу фехтування, плавання, художню школу з елементами арттерапії”, — розповідає Уляна Пак.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...