Мед Атлант

Щоб допомогти військовим та музею: у Франківську стартував благодійний аукціон робіт Романа Бончука

Сьогодні, 7 листопада, в Івано-Франківську в Музеї Небесної Сотні відбувся благодійний аукціон, на якому були виставлені великі полотна автора Романа Бончука.

Аукціон ексклюзивних робіт художника приурочений 9-й річниці Революції Гідності.

Метою аукціону є подальший розвиток Музею і підтримка проєктів Благодійного фонду “Майдан гідності”.

Щодня буде презентовано кілька лотів з описом полотен. Усі картини можна побачити та придбати і в самому Музеї.

Бончук запропонував свої 14 картин на продаж. Стартова ціна буде подана на офіційній сторінці музею. Фінішує аукціон вже 20 листопада в річницю Революції Гідності. Ми хочемо нагадати людям, що з Майдану почалася вся наша новітня історія, яка продовжилась вже у цій війні. Ми не хочемо, щоб люди про це забували. Продаж картин допоможе нам зібрати гроші на підтримку музею, а частина коштів буде передана фонду “Майдан гідності” для закупівлі допомоги нашим захисникам, – каже співорганізаторка аукціону Галина Батюк.

Вартість картин стартує від 7 тисяч гривень.

Це перший етап аукціону. В наступному етапі ми додамо роботи з різних серій та колекцій. Це рефлексії митця про те, що відбувається кожен день. Основний меседж в цих роботах – переосмислення історії та зроблення висновків. Сам аукціон робиться для того, щоб зібрані кошти передавати на волонтерство та допомагати. Частинка коштів піде на музей, щоб втілювати нові проєкти, – каже художник та автор робіт Роман Бончук.

Художник зізнається, що дистанція між задумом і реалізацією картини – декілька годин.

Мистецтво, що протистоїть викликам війни може бути різним. Хтось із художників рефлексує на жахливі події нашого сьогодення, зображуючи весь біль, страх, відчай та розгубленість, які кожен із нас відчував у певний момент. А хтось переосмислює усе побачене та пережите і рефлексує у життєствердні форми, які, можливо, не є документальним свідченням перебігу подій, проте так само точно відображають усі етапи протистояння, а крім того – надихають та мотивують, переконують та утверджують у думці, що наша перемога – лише питання часу, – розповідає митець.

Художник часто у своїх роботах звертається і до визнаних шедеврів світового мистецтва. Картина, яка сюжетно нагадує відоме полотно Едварда Мунка «Крик», є такою ж експресіоністичною, нестримною, схвильованою, залитою червоно-помаранчевими бризками фарб. Інша картина нагадує нам «Танець» Анрі Матісса. Фігури військових розташовані по колу, тільки тут, тримаючись за руки, вони ведуть танець зі смертю. Цей мотив, поширений у західноєвропейській культурі, ілюструє думку про швидкоплинність життя. І цей мотив зараз, на жаль, є як ніколи близьким кожному українцю.

Зрозумілість і близькість сюжетів – ось що вирізняє творчість Романа Бончука. Живучи в постійному інформаційному потоці, наша свідомість швидко ідентифікує образи, які вмить стають масовими. З площини інфопростору вони перекочовують в простір популярного мистецтва. Наприклад, художник зображує портрети відомих політичних діячів, прізвища яких щодня з’являються у нашій новинній стрічці, як героїв найуспішнішого американського ситкому «Друзі». Борис Джонсон, Джо Байден, Володимир Зеленський та інші стають героями його робіт не випадково: це спроба митця запропонувати свій альтернативний погляд на сильних світу цього, створити свій симулякр політичної верхівки.

Назва цього аукціону – “Свобода нам дарована творцем”.

В нас зараз необхідне все, і нам завжди все потрібно, і у великих кількостях. Працюємо ми в багатьох спектрах, допомагаємо і військовим і цивільним, багато допомагаємо переселенцям. Теплі речі потрібні зараз всім, особливо захисникам. З наступом холодів ми розуміємо, що їм тепер дуже важливе утеплення та харчування, – каже співзасновниця БФ “Майдан Гідності” Ірина Гурик.

Довідка про автора:
Роман Бончук – український художник родом з Івано-Франківська. Навчався живопису та рисунку спершу у художній школі та особисто у Володимира Чернявського, а згодом – вступив на факультет містобудування до Львівської політехніки.
Також серед його alma mater – Прикарпатський національний університет та Гарвардський університет.
У творчій біографії Романа близько 20 персональних виставкових проєктів в Україні та за кордоном – у Польщі, Німеччині, Великій Британії, США. Крім того, його пензлю належить найбільша в Україні картина під назвою «Хроніки України», де зображено основні дуги національної історичної спіралі, знакові події та ціла когорта наших видатних співвітчизників.
Любов Бончука до великих форм помітна і в інших роботах: до Чемпіонату Європи з футболу у 2012 році художник намалював панорамне історіографічне полотно «Історія Динамо», а ще – працює над найбільшим мозаїчним панно «Божа матір» і створює мурали.
Також Роман займається галерейною діяльністю і має власну галерею «Bonchuk­gallery» у рідному Франківську.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...