Мед Атлант

В Україні реєстрація транспортних засобів відбуватиметься по-новому

Цієї середи, 14 грудня, набувають чинності одразу дві постанови Кабінету міністрів України №1019 та №1299, які вносять зміни в процедуру реєстрації та перереєстрації транспортних засобів.

Адже перша зміна, закріплена Постановами, стосується виокремлення експертного дослідження транспортного засобу, що його проводять спеціалісти Експертної служби МВС України, з процедури реєстрації/перереєстрації транспортного засобу у сервісному центрі, розповів МІСТУ спеціаліст регіонального сервісного центру МВС Костянтин Кулак.

Виокремлення не означає скасування процедури чи примусове переміщення фахівців експертної служби на інші місця роботи з території сервісних центрів МВС.  Суть у тому, що тепер дослідження потрібно буде проходити до того, як звертатись до одного з наших територіальних сервісних центрів за послугами реєстрації або перереєстрації транспортного засобу. Це означає що, експертне дослідження можна пройти в одному місці, приміром, в експертів-криміналістів у Коломиї, а реєстрацію здійснити у сервісному центрі МВС у Калуші. На це у власника чи уповноваженої особи є 10 днів – саме стільки діятиме експертний висновок

Проте, паралельно залишається опція в один день пройти дослідження і на місці отримати послугу з реєстрації чи перереєстрації транспортного засобу. Для цього потрібно буде згенерувати в електронній черзі, чи то за допомогою онлайн-функціоналу черги на сайті Головного сервісного центру МВС в розділі Е-запис, чи в терміналі безпосередньо в сервісному центрі МВС, подвійний талон – до експерта-криміналіста та до адміністратора сервісного центру МВС.

Експертне дослідження є обов’язковим при таких реєстраційних діях, як:

перереєстрація авто після успадкування, якщо свідоцтво було видано попередньому власнику до 1 вересня 2019 року;

відновлення свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, якщо воно було видане до 1

перереєстрація транспортного засобу з одного власника на іншого;

реєстрація вживаного ввезеного з-за кордону транспортного засобу.

До слова, в останньому випадку експертне дослідження може пройти, як майбутній власник автівки, анкетні дані якого зазначені в митній декларації, так і торгуюча організація, яка зобов’язалась доправити бажане авто в Україну.

Постановою №1019 також дещо розширено перелік послуг з реєстрації та перереєстрації транспортних засобів, які здійснюються без проведення експертного дослідження:

реєстрація нового транспортного засобу (з автосалону);

зміна анкетних даних власника у свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу (і фізичні особи, і юридичні);

зняття з обліку транспортного засобу / вибракування;

перереєстрація транспортного засобу після встановлення ГБО;

перереєстрація транспортного засобу через заміну / втрату номерного знаку або закріплення індивідуального номерного знаку;

відновлення свідоцтва про реєстрацію після втрати або викрадення (за винятком транспортних засобів, зареєстрованих до вересня 2019 року);

отримання / повернення реєстраційних документів для виїзду за кордон;

отримання / повернення тимчасового реєстраційного талона;

перереєстрація ТЗ після встановлення / зняття світлових сигнальних пристроїв;

дублікат свідоцтва у разі його пошкодження;

реєстрація транспортного засобу, що перейшов у спадщину (за винятком транспортних засобів, зареєстрованих до вересня 2019 року);

реєстрація за договором фінансового лізингу. «Крім зручності, пов’язаної з екстериторіальністю експертного дослідження, таке виокремлення ще й дозволяє у майбутньому проводити реєстраційні дії з транспортними засобами онлайн — за допомогою двох смартфонів чи комп’ютерів  власника та покупця. Оскільки єдиний крок, який до вступу в дію цих Постанов не можна було провести онлайн — це отримання акту огляду. Виокремлення цієї процедури дозволяє перенести реєстраційні дії з авто в онлайн-площину.

Гомадяни мають вибір: або фізично завітати до сервісного центру МВС для отримання послуг, або тим, хто звик користуватись цифровими послугами, повністю дистанціюватись від класичних походів до наших установ і очікування черговості виклику до адміністратора. Адже, крім усього згаданого, вже скоро під час укладання договору купівлі-продажу онлайн номерні знаки з безплатною комбінацією цифр власник зможе продати іншій особі разом з автівкою  а свідоцтво про реєстрацію – згенерувати  віртуальне. У цьому випадку візит до територіального сервісного центру МВС  взагалі не потрібен.

Процес імплементації законодавчих змін буде відбуватись у кілька етапів. 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...