Мед Атлант

У новому шелтері в Івано-Франківську житимуть 140 переселенців

50 вимушених переселенців поселилися в прихистку на вулиці Степана Бандери в Івано-Франківську. Ще 90 оселяться до кінця 2022 року.

Облаштували та відремонтували приміщення у будівлі колишнього дитсадка волонтери проєкту “Ко-Хати”, розповіла Суспільному проєктна менеджерка шелтеру Ярина Онуфрієнко.

Будинок під гуртожиток для переселенців надала Івано-Франківська міська рада. Люди мають право тут жити безкоштовно чотири роки. Також їм не потрібно платити за комунальні послуги.

Зробили капітальний ремонт та купили побутову техніку за міжнародні гранти, розповідає Ярина Онуфрієнко. Загалом усі будматеріали, побутова техніка та меблі для облаштування гуртожитку вартували близько 300 тис. доларів

“Американська організація UCBI надала нам приблизно 125 тис. доларів. Матеріалами нам допомагали міжнародна організація з міграції. Також техніку нам надала організація “Рокада” та “Польська поміч”. З допомогою благодійного фонду “Мій дім” нам вдалося залучити гроші на часткову заміну вікон на першому корпусі”, — розповідає проєктна менеджерка шелтеру.

У приміщенні повністю змінили внутрішнє планування та всі комунікації. Архітекторка Варвара Ягнишева розповідає, окрім кімнат для переселенців, тут облаштували ще спільну на один поверх кухню та санвузли на дві-три кімнати.

“Тут був один санвузол на крило, два — на поверх. В принципі, як для гуртожитку, ми могли залишити це, але вирішили піти трішки важчим і дорожчим шляхом. Ми вважаємо, що це того варте”, — каже Варвара Ягнишева.

За словами Ярини Онуфрієнко, ремонтні роботи в гуртожитку тривають. До кінця 2022 року планують все доробити й заселити туди ще 90 людей.

“У першому корпусі залишилося пофарбувати стіни та встановити сантехніку. У другому корпусі вже прибирання іде — вішаємо штори, плафони, складаємо ліжка та стелажі”, — каже Ярина Онуфрієнко.

Завершувати ремонт та монтували меблі допомагають студенти. Зокрема у прихистку проходять практику столяри вищого професійного художнього училища.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...