Мед Атлант

Безкоштовний огляд та діагностика: у Франківську триває тиждень обізнаності про рак шийки матки

На Івано-Франківщині проводять тиждень обізнаності про рак шийки матки. В його межах лікарі обласного перинатального центру проводять жінкам медогляд та діагностику онкозахворювань.

Рак шийки матки, каже професорка кафедри акушерства та гінекології Івано-Франківського національного медуніверситету Оксана Макарчук, наразі є найбільш поширеною онкологічною хворобою, йдеться в сюжеті Суспільного.

На відміну від інших онкозахворювань, він перевіряється візуально або шляхом нескладної діагностики. Провокують виникнення недуги чимало причин.

“Ранній початок статевого життя, часта зміна партнерів або понад три статеві партнери. Усе це збільшує ймовірність виникнення раку шийки матки у вісім разів. Також на це впливають часті або ранні пологи, паління, інфікування різними інфекціями, що передаються статевим шляхом, погана гігієна”, — говорить Оксана Макарчук.

За словами акушерки-гінекологині Оксани Казюк, у 90% випадків раку шийки матки збудником цієї хвороби є папіломавірус.

“Тому в Центрі планування сім`ї ми можемо провести профілактичний огляд, зокрема, за допомогою методу рідинної цитології (ПАП–тесту) і зробити скринінг папіломавірусу. Таким чином встановлюємо діагноз дисплазії чи виявляємо передракові стани”, — каже акушерка-гінекологиня Оксана Казюк.

Упродовж тижня жінки також можуть скористатися ультразвуковою діагностикою.

“В обласному перинатальному центрі ми маємо вагінальний датчик, що обладнаний функцією еластографії. Можемо використовувати цю функцію для детальнішої та швидшої діагностики патології шийки матки. Ця функція є рідкісною. У нашій області практично немає аналогічних апаратів”, — говорить лікарка ультразвукової діагностики Лілія Щербій.

Також в обласному перинатальному центрі можна безоплатно щепитися від папіломавірусу. Для цього за гроші обласного бюджету придбали 120 доз вакцини. Починати щеплюватися дівчатам можна з дев’яти років. Для дорослих вакцинацію можна проводити до 45 років, але після обстеження на наявність папіломавірусу.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...