Мед Атлант

В Івано-Франківську відновили двері у столітній кам’яниці

В Івано-Франківську 14 лютого в історичній кам’яниці на вулиці Чорновола, 28 встановили відреставровані двері. Відновлювали їх представники ініціативи “Франківськ, який треба берегти”.

Про це повідомила кореспондентка Суспільного.

Кам’яниці, в якій поставили відреставровані двері, — 111 років. Відновлювали їх за грантові гроші у співфінансуванні з мешканцями будинку, розповідає засновниця ініціативи “Франківськ, який треба берегти” Марія Козакевич. Долучалися до справи також і франківці, які живуть за кордоном.

В Івано-Франківську відновили двері у столітній кам'яниці

Квартиру у будинку на Чорновола, 28 півтора року тому придбала Людмила Яворська. Жінка розповідає: спочатку взялася за відновлення автентичного вигляду свого житла, а згодом почала переконувати мешканців, щоб реставрувати вхідні двері.

“На початках всі зі мною сварилися, що це — не на часі, бо війна, і нащо я це затіяла. Зараз дякують. Двері — фантастичні. По-перше, ніхто не очікував, що вони такі будуть, тому що двері були кардинально інакші — не було вітражів, не було нічого. Сьогодні, у День Валентина, — це такий подарунок нам вийшов. Бо треба любити нашу спадщину. І двері фантастичні вийшли, перевершили повністю всі очікування, — каже Людмила Яворська.

В Івано-Франківську відновили двері у столітній кам'яниці

Відреставровані двері — одні з найвищих, над якими доводилося працювати, розповідає засновниця ініціативи “Франківськ, який треба берегти” Марія Козакевич. Їхня висота — майже 4,5 м. Реставрувати двері розпочали восени минулого року.

В Івано-Франківську відновили двері у столітній кам'яниці

“На превеликий жаль, ми не знайшли автентично засклені, як вони колись виглядали. При реставрації було дуже мало інформації, якихось архівних креслень чи фотографій. Ми знайшли світлини, але на них дверей майже не було видно. Тому ми зробили фактично в такому стилі, як збудований будинок, повністю новий вітраж, який справді став окрасою цих дверей”, — говорить Марія Козакевич.

В Івано-Франківську відновили двері у столітній кам'яниці

Реставратори повністю відтворили всю дерев’яну частину і вітражі. Разом з ними працювали й над дверима із сусіднього будинку. Відновлення цих двох дверей частково профінансували за грант від Urban Space 100.

Це — вже п’яті відреставровані двері з початку повномасштабної війни, розповідає Марія Козакевич, а також — сорокові, які відновила ініціатива впродовж свого існування. Загалом на реставраційні роботи витратили приблизно 180 тис. грн.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...