Мед Атлант

“Я ще не бачив таких ран у людей”: як у Франківську американські хірурги оперують поранених українців

37 операцій для військових та цивільних, які постраждали від війни, проведуть американські та канадські лікарі в Івано-Франківській обласній клінічній лікарні.

Медики міжнародної місії “Face the future” перебувають у медзакладі вдруге. Як у лікарні оперують поранених українців хірурги США, читайте у репортажі Суспільного.

Військовослужбовець Андрій чекає в обласній клінічній лікарні на операцію, яку йому проводитимуть хірурги зі США, Канади та України. Чоловік розповідає: воював на фронті з 2014 року. У грудні 2022 під Бахмутом отримав вогнепальне кульове поранення у щелепу.

“У мене частина кістки — мертва і є ще уражені інфекцією тканини. Лікарі будуть максимально чистити щелепу, щоб інфекція не розповсюджувалася далі, щоб інша частина щелепи, яка ще жива, не знищилася. А потім, уже наступного разу, будуть ставити якийсь імплант”, — пояснює боєць.

Місію організували “Face the future”, “Українська асоціація ендоскопічної хірургії голови та шиї” та благодійна організація “Razom for Ukraine”. У її межах до Івано-Франківська приїхали восьмеро лікарів та чотири медсестри. Вони працюють у лікарні упродовж тижня. До 1 квітня разом з місцевими хірургами планують провести 37 реконструктивних операцій на голові та шиї українським військовим і цивільним, які постраждали від війни, розповідає отоларингологиня обласної лікарні, голова “Української асоціації ендоскопічної хірургії голови та шиї” Наталія Комашко.

“Це — операції, які тривають від семи до десяти годин. До них залучені п’ять-шість хірургів, наприклад, лор, окулопласт, нейрохірург і ще був лицевий хірург. І буває так, що одна бригада міняє другу. Це в нас уже — друга місія. Ми звикаємо до них, вчимося з цими пацієнтами потім післяопераційний догляд проводити. Він є дуже важливим”, — каже Наталія Комашко.

Директор місії, пластичний та реконструктивний хірург Х’юстонської лікарні Ентоні Бріссет розповідає: за час роботи в Івано-Франківській обласній лікарні зрозумів, наскільки сильний фізичний та психологічний біль відчувають зараз українці.

“Я брав участь в інших місіях на інших континентах по всьому світу. Проте ще не бачив таких пошкоджень, таких ран у людей, які я побачив цього тижня. Складність цих травм потребує багато планування, допомоги та підтримки”, — говорить Ентоні Бріссет.

Сімом людям, яких оперували у межах цієї медичної місії, встановили імпланти. Їх виробники надали безкоштовно, каже Наталія Комашко. За її словами, забезпечила приїзд американських лікарів, а також закупила частину необхідного для операцій обладнання благодійна організація “Razom for Ukraine”. Наступного разу лікарі міжнародної медичної місії планують приїхати до Івано-Франківська в жовтні 2023 року.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...