Мед Атлант

Пантеон на Аскольдовій горі: Зеленський відповів на петицію створення меморіалу

Президент України Володимир Зеленський підтримав петицію щодо створення Національного Пантеону Героїв України в парку “Аскольдова могила” в Києві.

Про це повідомила депутатка Київради Аліна Михайлова.

У своїй відповіді на запит депутатки Президент відповів, що подібна ініціатива вже опрацьовується Міністерством культури та інформаційної політики України. Зрештою, дав доручення Кабміну опрацювати це питання і рухати його далі.

Як зазначила Михайлова, є один нюанс, що у 2020 році Президент видав Указ “Про заходи щодо створення меморіалу українських героїв”. Відповідно до цього Указу, Кабміну доручили створити Організаційний комітет, підготувати проєкт концепції пантеону і провести низку заходів для його створення.

Того ж року Кабмін утворив Оргком, призначив головою Віце-прем’єр-міністра з євроінтеграції Ольгу Стефанішину, а заступником — Міністра культури Олександра Ткаченка. Дедлайн відкриття мав бути у грудні 2021 року.

“Ця концепція так і не була затверджена. Місце будівництва визначене не було. Міністерство культури не виконало своє завдання згідно з Планом пріоритетних дій Уряду. Напевно, не вважало за пріоритетне”, — зазначила Михайлова.

Народний депутат України Ярослав Юрчишин надіслав депутатське звернення на Міністра культури з проханням прозвітувати про виконання цього завдання, надати пояснення, чому воно не було виконане і висловити позицію Міністерства щодо моєї петиції.

Там відзвітувалися про інший проєкт — створення Національного військового меморіального кладовища. Проте Мінкульт написав, що Пантеон і НВМК треба об’єднати, а не створювати два різні меморіали.

Депутатка Михайлова запропонувала перепоховати Степана Бандеру, Євгена Коновальця, Симона Петлюру, Павла Скоропадського, діячів Холодного Яру, Української Повстанської Армії тощо. Проте Мінкульт не погодився з такою ідеєю і заявив, що пантеон героїв має звеличувати не конкретні особистості, а людські чесноти: свободу, гідність, жертовність.

“Нерозуміння окремих чиновників не стане на заваді Пантеону. У нас є потужний суспільний запит, коли петиція за 1,5 доби набрала 25000 підписів. Тому Пантеону на Аскольдовій могил — бути”, — підсумувала депутатка.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...