Мед Атлант

Щоб сталося диво

Виносити під серцем маля, почути його сміх та пізнати все щастя батьківства… Найбільшим випробуванням для родин, які мріють про дітей, стає страшний діагноз – безпліддя. Репродуктологи запевняють, що у 98% випадків таким парам можна допомогти завдяки ДРТ. Допоміжні репродуктивні технології – це шанс на те, аби стати батьками. Тим паче, одну спробу штучного запліднення гарантує держава. Хто може претендувати на безкоштовне лікування, з чого варто розпочати боротьбу за найцінніше та як держава допомагає у випадках, коли самостійна вагітність неможлива – розповідає завідувачка відділення допоміжних репродуктивних технологій Прикарпатського центру репродукції людини Наталія Яцишин. 

Прикарпатський центр репродукції людини був першим державним закладом на заході України, де почали застосовувати допоміжні репродуктивні технології та була впроваджена державна програма лікування безпліддя. Вперше безкоштовну процедуру штучного запліднення тут здійснили ще у 2005-му. І з того часу щороку шанс стати батьками тут отримують сотні пар.

«У переважної більшості молодих здорових подружніх пар зачаття відбувається протягом 6–12 місяців статевого життя без контрацепції, – розповідає Наталія Яцишин. – Однак, на жаль, близько 15–20% сімей стикаються з тим, що вагітність ніяк не настає. Ми маємо багаторічний стаж успішного лікування безпліддя методом екстракорпорального запліднення, і мало хто знає, що у нашому закладі вже 18 років діє державна програма. Це можливість отримати першу спробу запліднення методом допоміжних репродуктивних технологій безоплатно. Від початку повномасштабного вторгнення наш центр мав випробування на стійкість, ми не думали, що у такий час хтось візьме на себе таку велику відповідальність, як вагітність під час війни, тому вирішили припинити роботу. Але неможливо передати словами ті емоції, які ми відчули, коли зрозуміли, що наших жінок не зможе зупинити нічого, коли вони йдуть до своєї мети. Пацієнти дзвонили, писали та чекали відновлення роботи Центру. І ми не могли сидіти вдома, знаючи, що можемо робити щось більше – дарувати людям надію та щастя батьківства. Тому, обговоривши всі заходи безпеки, Центр знову відчиняє свої двері. Ми працюємо і наголошуємо, що навіть зараз, попри надзвичайно складні умови для нашої держави, програма продовжує діяти, щоб народжувались маленькі українці та україночки». 

Існують певні критерії відбору пацієнтів. Державна програма розповсюджується лише на ті пари, в яких безплідною є жінка. І основним фактором є повна непрохідність маткових труб або ж їх відсутність. Спочатку подружжя, в якого не виходить самостійно зачати дитину, повинно звернутися до Центру планування сім’ї та пройти відповідні обстеження. Далі лікар-гінеколог підготує необхідні документи й подасть їх на розгляд комісії Департаменту охорони здоров’я. Після чого висновки направлять у МОЗ і вже згідно з черговістю відбудеться розподіл пацієнтів. Вік жінки, яка може скористатись програмою, – від 19 до 40 років. 

Portrait of a young family in the studio

«Завдяки державній програмі, якою скористалися пацієнтки нашого центру, – додає Наталія Яцишин, – ми вже маємо 620 здорових малюків. Перша наша дитинка з’явилася на світ у листопаді 2005-го року в Обласному перинатальному центрі. І це був лише щасливий початок. Загалом ми пролікували за державні кошти понад 3500 жінок і провели 3010 циклів ЕКО. І хоча такий метод лікування в народі називають «штучним», все проходить абсолютно природно, тільки процедура запліднення відбувається не в організмі жінки, а в лабораторних умовах. І варто зауважити, що народження дитинки – це дар Божий, і кожен має пройти свій шлях, щоб його отримати. Тому, якщо це питання для вас актуальне, не вагайтеся і не зволікайте, а ми зробимо все, щоб допомогти вам відчути радість батьківства. Адже безпліддя на сьогодні – не вирок». 

Прикарпатський центр репродукції людини: ми допоможемо здійснити ваші заповітні мрії!

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...