Мед Атлант

Опинилися у водному полоні: жителі Коломийщини вимагають доробити дамбу. ФОТО

Голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук разом із соціальними службами приїхали на Коломийщину до постраждалої від негоди Нижньовербізької громади. Тут внаслідок негоди підтопило майже 1000 домогосподарств та 107 приватних будинків.

Крім того на території громади зруйновано 13 мостів та пошкоджено 5 доріг загального користування і 13 доріг комунального користування. Загальна сума збитків сягає 227 мільйонів гривень.

«Вся вода, яка розливалась по заплавах тепер вся йде на наші хати. Ми майже кожного року потерпаємо від підтоплення. В 1998 році розпочали будівництво дамби, але не завершили його до кінця. Ми вимагаємо доробити її. Наші хати почали тріщати, городи пливуть. Ми просимо безпечного життя», – каже жителька Нижньовербівзької громади Олександра Михайлівна.

Тут щорічно підтоплює близько 60 будинків.

«В 2020 році, коли нас затопило знову ми добивались, щоб вони завершили дамбу. Тоді треба було 20 мільйонів, а тепер вже потрібно 87. Якби ми за ці три роки зробили дамбу, ми б зараз не страждали і зекономили 67 мільйонів», – каже ще одна місцева мешканка пані Галина.

Домівка пані Надії постраждала чи не найбільше. Жінка із двома маленькими дітьми змушена була виїхати здому, адже будинок вже не придатний для проживання. Жінка каже, що вода надійшла менше, ніж за 30 хвилин.

“Валом піднялась річка. Стихія наробила великих збитків, бо потопила всю техніку та побутові речі. В домівці поздувались стінки, все розвалюється. Будинок вже не придатний для нормального проживання. Руки вже опустились, бо нас завжди тут затоплює», – ділиться жінка.

Зі слів голови Івано-Франківської ОВА Світлани Онищук заходи щодо відновлення та допомоги громаді будуть розроблені на кілька років.

«На наступній сесії обласної ради звертатимусь до депутатів щодо виділення коштів на берегоукріплення. Загалом за 1 рік вирішити це ми не зможемо. Комплекс заходів буде розроблений на кілька років. Ми маємо екологічний фонд який розрахований на 50 мільйонів гривень. Чи розпочнеться будівництво дамби, залежить від рішення обласних депутатів, – зазначила голова ОВА.

ДП «Дороги Прикарпаття» спрямують 350 мільйонів гривень на дороги, які розмиті та на укріплення мостів. Резервний фонд спрямовує кошти на пальне для техніки, яка працює на місці події. Крім того, для людей котрі постраждали від стихії будуть спрямовані 2 мільйони гривень. Максимальна сума допомоги для людини 25 тисяч гривень.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...