Мед Атлант

На Коломийщині встановлять пам’ятник Квітці Цісик

У рідному селі співачки Ліски, Коломийського району, музей імені Квітки Цісик. Там планують встановити пам’ятник знаменитій уродженці.

Наразі провели всеукраїнський конкурс творчих робіт «Ескізний проєкт пам’ятника Квітки Цісик”.

Цього року американській співачці українського походження Квітці Цісик, яка любила і популяризувала українську пісню за кордоном, мало б виповнитися 70 років. Її батько – скрипаль-віртуоз Володимир Цісик – народився в селі Ліски (нині — Коломийський район Івано-Франківської області).

У цьому селі створено музей імені Квітки Цісик. Завідувач музею Ярослав Ясінський і директор місцевої гімназії Василь Гоменюк виступили з ініціативою спорудження пам’ятника легендарній співачці на родинному обійсті Цісиків.

Їхній задум підтримали у Навчально-науковому інституті мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Нещодавно тут, на базі кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації, відбувся Всеукраїнський конкурс студентських творчих робіт «Ескізний проєкт пам’ятника Квітки Цісик в с. Ліски Коломийського району».

На конкурсі молоді митці з різних навчальних закладів вищої освіти України представили свої творчі роботи.

Запропоновані ескізні проєкти пам’ятника втілили в собі різноманітні підходи й інтерпретації, а ще – вияв поваги і вдячності до спадщини видатної артистки. За результатами роботи журі визначило переможців конкурсу:

І місце — Вероніка Катрич;
ІІ місце — Олександра Гевко; творчий колектив: Анна Абрамова, Анастасія Мішула, Іванна Сем’янів;
ІІІ місце — Іванна Абрат; Христина Завальніцька; творчий колектив: Анна Абрамова, Анастасія Мішула, Іванна Сем’янів.
Лауреатів конкурсу нагородили дипломами і преміями, всіх учасників – подяками.

Директор Навчально-наукового інституту мистецтв ПНУ Володимир Федорак зауважив, що конкурс став не тільки хорошою нагодою для студентів виявити творчі здібності, втілити власне бачення пам’ятника, разом з тим це – підтримка громадської ініціативи і популяризація імені Квітки Цісик, творчість якої є колосальним внеском в українську культуру.

Ескізи переможців, за словами Володимира Федорака, будуть передані до музею Квітки Цісик.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...