Мед Атлант

У Франківську відкрили барельєф вченому Ярославу Заборовському. ФОТО

В Івано-Франківську відкрили барельєф Ярославу Заборовському – українському вченому, досліднику історії античності та християнської Церкви, педагогу, просвітнику та суспільному діячу.

Виховав десятки поколінь учителів історії та адміністраторів. Його блискучі лекції завоювали йому повагу студентів і титул «Легенди історичного факультету», повідомив міський голова Руслан Марцінків.

Спектр наукової і громадської діяльності Ярослава Заборовського був дуже широким. Він досліджував період Голодоморів в Україні 1921-1947 років; займався питанням реабілітації Катерини Зарицької, членкині проводу ОУН-УПА, засновниці Товариства Червоного Хреста в Галичині; зібрав базу документів для реабілітації колишніх вояків дивізії «Галичина»; намагався знайти вирішення проблеми безпритульних дітей в сучасній Україні.

«Це дійсно особистість – вчитель для багатьох істориків, які сьогодні пам’ятають ті перші лекції з історії стародавнього світу, які він викладав. З початком відновлення Української незалежності Ярослав Юрійович став одним із фундаторів солідних досліджень про Митрополита Шептицького. Все своє життя він був дійсно відданий науці. Пам’ять про нього і вшанування – це символічно. Для багатьох франківців він є видатною постаттю, яка символізує роль вчителя в суспільстві», – відзначив ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...