Мед Атлант

Відновлення Героїв: франківські спортсмени пропонують військовим реабілітацію

Франківські спортсмени підставляють плече військовим після поранення та допомагають їм відновитися.

Реабілітація військових, зокрема фізична, стане надважливою темою на багато років вперед не лише в Україні, але й у Франківській громаді, – переконаний директор Департаменту молодіжної політики та спорту Віталій Матешко.

За його словами, нині вже відчувається брак реабілітаційних центрів, відтак військові часто звертаються до спортсменів. Реабілітаційні заняття, які проводить Департамент спільно зі спортсменами включають в себе тренування для відновлення функцій тіла та рухової активності. Для військових, які пережили поранення або ампутації, цей процес є особливо важливим.

“Для нас було важливо швидко відреагувати на їхні звернення і дати їм можливість провести кілька або серію тренувальних занять у спортивних залах чи інших приміщеннях. І коли ми звернулися до всіх спортивних організацій з проханням без перешкод надати свої спортивні споруди для бійців, це мало позитивний відгук”, – зазначив Віталій Матешко.

Зокрема, заняття проводили на стадіоні Національного університету нафти і газу та у коледжі фізичного виховання і спорту. Бійцям легше, коли вони перебувають у середовищі спортсменів, – каже Віталій Матешко, – так їм вдається швидше адаптуватися та виконувати певний об’єм реабілітаційних вправ, бо мають певну мотивацію до цього.

“Потім ми звернули увагу, що багатьом потрібний такий вид спорту як плавання. Наприклад, в нас поки що працює тільки один басейн. Знову ж таки, в університеті нафти і газу, але така можливість є. Тому індивідуально ми вирішуємо питання, щоб на безоплатній основі певний час військовослужбовці мали можливість плавати”

Загалом реабілітаційні заняття можуть тривати від кількох днів до кількох місяців, оскільки все дуже індивідуально. Є різні травми і фізичні стани людей, зауважує Віталій Матешко, тому є військовослужбовці, які вже більше року перебувають на подібному відновленні, оскільки у них тривають операційні втручання.

“Як на мене, то найголовніше після операційного втручання, що людина потребує – це якоїсь активності. І будь-які фізичні вправи цьому сприяють. Тому наголошу, якщо вражена права кінцівка, але ти даєш навантаження на ліву, то кровообіг все одно по малому чи великому колу переходить в ту частинку правої руки, і вона наповнюється енергією, тому що кров несе з собою енергію. Це має величезне значення і були приклади навіть на моїх очах, коли не рухались пальці, але за рахунок спеціальних вправ, за рахунок величезного бажання запустили іннервацію”, – розповідає Віталій Матешко.

У певних ситуаціях спортсменам доводилося навіть співпрацювати з професійними реабілітологами, це стосується власне іннервації. Тут фахівці слідкували за вправами та імпульсами, які потрібно було запускати.

“Наприклад, у нас у центрі «Інваспорт» на вулиці Симоненка теж приходили військові і працювали з фахівцями реабілітологами з Харкова. Ми склали з ними угоду, вони в нашому залі проводять заняття, і допомагають тим, хто до нас звертається”, – додає Віталій Матешко.

До слова, 5 серпня у Івано-Франківську Департамент молоді і спорту спільно з Федерацією стронгменів провели змагання для бійців, що втратили кінцівки, де вони змогли опанувати певні види вправ для швидкої реабілітації. А на День Незалежності за ініціативи учасниці олімпійських ігор Нелі Непорадної відбудеться забіг у вишиванках, під час якого буде зібрано кошти на потреби ЗСУ. Участь у них взяли 70 захисників із західних областей України. Такі змагання дають змогу військовим відчути себе знову такими, як військовослужбовці. Для того, щоб записатися на фізичну реабілітацію, можна безпосередньо сконтактувати з Департаментом молодіжної політики і спорту міста через соціальні мережі, або просто підійти в міську раду у 812 кабінет.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...