Мед Атлант

Воєнні права мешканців: чи можемо вимагати від забудовників більше?

Як відомо, з початком війни в країні змінилось чимало правил та законів ведення бізнесу.

У багатьох правилах та угодах, що визначають взаємовідносини мешканців та забудовників чи власників нерухомості спрацювали так звані «форсмажорні обставини», що надають право просто перестати виконувати свої зобовʼязання. Права покупців і користувачів нерухомості – чи справді змінились умови, що можна вимагати від забудовників у час війни і як правильно поводитись мешканцям зараз? З цим питанням ми звернулись до профільного юриста, фахівця у житлово-комунальній сфері, Юліана Старости.

– Пане Юліане, прошу сказати, як зараз виглядають справи у правах користувачів та забудовників, що змінилось?

“Незважаючи на те, що розпочалась війна, основним документом, що регулює відносини між забудовником та покупцем нерухомості є і надалі договір між ними. Інколи забудовник може посилатись на виникнення форсмажорних обставин (які зазвичай прописуються у договорі) та повідомляти про зміну умов договору, а часто навпаки, з пропозиціями змін приходять саме покупці. Як правило, такі переговори завершуються укладенням нових домовленостей.”

– Пане Юліане, але відомі й інші випадки – коли інвестори, власники квартир чи навіть квартиранти вимагають від забудовників не лише рішень побутових дрібниць, а й таких «глобальних» змін, як капітальні перебудови будинків чи територій, наскільки вони мають право для цього?

“Інколи покупці помилково вбачають у забудовнику сервісну компанію. Це розповсюджена практика, коли звертаються до забудовника з питаннями, скажімо, вивозу побутового сміття, обладнання територій чи чогось подібного. Я б порадив перед кожним зверненням уточнити функції та права кожної інстанції та оформляти звернення відповідно. Це може зекономити чимало часу, а інколи і нервів.”

– А якими можуть бути переваги для мешканців у наш непростий час?

“Все залежить від потреб. Є чимало програм, що сприяють з житлом для переселенців, є зміни у законодавстві про соціальний захист. Думаю, найкращим рішенням буде звернення в органи соціальної підтримки при військових адміністраціях або до юристів, які допоможуть підібрати потрібні інструменти для рішення проблем з забудовником.”

Чи користаються своїми правами достатньою мірою, чи володіють знаннями про законодавство і свої права? І чи бувають випадки, коли мешканці або інвестори вимагають більше ніж мають на це право?

“Дійсно, трапляються випадки, коли мешканці вимагають від забудовника більшого, ніж останні мають на це право. Це рідкісні випадки, що складають, мабуть, не більше частки відсотка, але вони трапляються. І навпаки, інколи мешканці не користуються правами та можливостями, які ми пропонуємо. Я не можу сказати, що середньостатистичний мешканець є завжди підкованим. Було б непогано, якби вони знали про свої права більше, а ми з приємністю готові сприяти цьому.”

– Гаразд, а чи могли б ви назвати якісь випадки зі свого досвіду? Як це виглядає?

Так, зовсім нещодавно мешканець одного франківського ЖК зажадав заміни ліфту, бо щось там не влаштовувало. Але треба розуміти, що усі, кого це влаштовувало, платили саме за цю модель ліфта ще на етапі забудови, та фактично придбали житло із цим типом техніки. Хоч це може бути і високоякісна модель, але завжди є ймовірність, що вона когось може не влаштувати. Такі питання слід вирішувати на етапі вибору житла – кожен має право і, як на мене, повинен поцікавитись які матеріали, які системи та техніка якої моделі буде встановлена в будинку. Після здачі житла відбувається його передача у відповідальність мешканців посередництвом ЖЕКів, ОСББ, управляючих компаній тощо.

– Ми чули, що інколи в непорозуміннях між мешканцями і забудовниками доходить і до бійок?

“Ну це трішки перебільшено (сміється). Але справді, мені відомий випадок, коли до офісу однієї з компаній завітали клієнти, які хотіли побачити якісь документи. Тоді забудовнику довелося залучати охорону. Це зрозуміло, в офісі могло бути чимало конфіденційної документації, фінансових даних, що не підлягають розголошенню, а тим паче зйомкам. Згодом охоронцеві довелося вибачатись за те, що він не допускав зйомки фізично не пропустив клієнтку та перешкоджав зйомці, хоч і виконував свою пряму роботу. Завжди прикро чути, коли через різницю в очікуваннях хтось залишається незадоволеним”

– Що б ви порекомендували мешканцям перед вирішенням питань комфорту чи безпеки проживання?

“Насамперед завчасно сформулювати свої потреби. Далі слід вибрати інстанцію, що відповідальна за них. Лише після цього готувати та подавати звернення. Не соромтесь користуватись телефонними консультаціями чи писати їм у месенджерах. Зараз більшість великих брендів володіють багатьма каналами комунікації. А часто вони можуть сприяти вам навіть більше ніж ви очікуєте.”

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...