Мед Атлант

10 тисяч за однокімнатну: у скільки обійдеться оренда житла в Івано-Франківську

За понад рік повномасштабної війни ціни на житло встигли змінитись вже не один раз. Що на первинному, що на вторинному ринку є тенденція до зростання вартості житла.

МІСТО вже повідомляло про те, як змінились ціни на купівлю житла, а про ціну на оренду нам розповіла франківська рієлторка Уляна Брускова.

Перед новим навчальним роком студенти активно починають шукати житло, через що ціни суттєво «пожвавилися». Також з-за кордону частково повертаються українці.

Ціни на оренду в Івано-Франківську

Середня вартість оренди однокімнатної квартири в новобудові може скласти 10 000 грн. Двокімнатна – 12 000. Три кімнати – 400-500 доларів. Оренда на вторинному ринку може обійтися від 9000 до 12 000 тисяч.

“Зростання цін на оренду спричиняє попит серед студентів та переселенців. Чим більше потенційних орендарів, тим менше стає пропозицій – відповідно житло стає дорожчим. Хоча варто зауважити, що франківці частіше купують квартири, аніж орендують їх”, – каже Уляна Брускова.

Зараз популярні двокімнатні квартири в нових будинках, на низьких поверхах до 5 – 7-го, з сучасними меблями та паркінгом, який можна використовувати як бомбосховище. Серед мікрорайонів в попиті міський парк, озеро та звісно центр. Дуже активно квартири орендували в березні 2022 та влітку 2023.

1 або 2 – кімнатні квартири винаймають молоді пари чи самотні люди, які приїжджають на роботу в нове місто. А трикімнатні – родини, які вимушено через війну знову живуть в іншому місті або ж студенти, що ділять витрати на оренду. Такі помешкання коштують, звичайно, що дорожче в порівнянні зі старим фондом. Та навіть попри ціну, вони “тримаються” на ринку максимум тиждень.

Що ж до інших міст України?

Згідно з даними порталу нерухомості ЛУН, Івано-Франківськ — займає четверту сходинку з середньою вартістю оренди однокімнатної квартири – 11 600 грн. Найдорожчою в Україні є оренда житла в Ужгороді. Там оренда однокімнатної квартири в середньому коштує 15 400 грн. На друге місце вийшов Львів, а третє – Дніпро. В той час Київ неочікувано зайняв п’яте місце – однокімнатні в столиці в середньому здають за 10 900 грн.

Подібна ситуація пояснюється тим, що станом натепер вартість оренди в Києві повернулась на довоєнний рівень у гривні, тоді як у містах, що випередили Київ, ціни в порівнянні з мирними часами зросли навіть у доларовому еквіваленті.

В цілому, вартість оренди і її динаміка добре віддзеркалює безпекову ситуацію. Адже на останніх позиціях опинилися регіони, які були звільнені від окупації або примикають до лінії фронту чи кордону з росією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...