Мед Атлант

Американські лікарі навчали франківських медиків працювати з пацієнтами у критичних станах

В Івано-Франківську медиків обласної клінічної лікарні навчали працювати з пацієнтами, які мають мінно-вибухові травми. Досвідом реабілітації людей у критичних станах з прикарпатськими лікарями поділилися колеги зі США.

Про це інформують на сторінці медичного закладу.

За словами реаніматологині відділення анестезіології та інтенсивної терапії обласної лікарні Марії Качур, отримані знання лікування реанімаційних пацієнтів з важкими травмами для франківських лікарів дуже цінні.

“Особливо рання реабілітація — це вертикалізація, коли, наприклад, пацієнт перебуває на штучній вентиляції легень, але ходить з інтубаційною трубкою, якщо немає протипоказань. Маємо вміти ефективно рятувати людей у складних станах. Тому цей досвід і нові знання для нас були дуже цінними”, — каже Марія Качур.

За словами медикині, новим також є спілкування з родичами, які беруть участь і в обходах, і в обговореннях, щоб краще розуміти стан пацієнта. Це допомагає хворим швидше вийти з відділення інтенсивної терапії.

Отримані знання від американських лікарів медики Івано-Франківської обласної лікарні вже спробували застосувати на практиці. Зокрема, хворих, які два тижні лежали після масивної травми, ставили на ноги, розповідає Марія Качур.

“Одного пацієнта після двох тижнів від’єднали від апарата штучної вентиляції легень. І до вечора він вставав, пробував ходити, при тому, що у нього був важкий сепсис. Ще двох хворих, які лежали в реанімації, наступного дня перевели до іншого відділення”, — говорить Марія Качур.

Загалом для проведення ранньої реабілітації пацієнт має бути стабільним, контактувати з лікарями.

“Коли ми їх водили, пацієнти казали, що не можуть, не хочуть. 20 хвилин, пів години вони сиділи, тоді ставали на ноги й оживали. Вони відчували силу в руках, у ногах, у них з’являвся стимул жити”, — каже Марія Качур.

За словами лікарів обласної клінічної лікарні, з початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну кількість пацієнтів, які потребують такої допомоги, зросла майже вдвічі. Є багато військових з великими травмами, яким потрібна підтримка.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...