Мед Атлант

“Ця війна насамперед про наше право приймати рішення”: у Франківську відбулася зустріч з Павлом Клімкіним

Не сподівайтеся, що росія завтра розпадеться, ми будемо постійно під загрозою, але в нас є сила і вже зовсім інше розуміння. Тему «Яким буде світ без росії» сьогодні підняв ексміністр закордонних справ (2014-2019) Павло Клімкін в Католицькому ліцеї.

Свою зустріч Павло Клімкін розпочав з того, що росіяни розглядають українців як “неправильних росіян” або “антиросіян”.

“Сьогоднішні реалії – це розгляд нас як росії, або як антиросії. Ми маємо налаштуватися, що ми країна фронту. Ми належимо до західної цивілізації, а росія – ні. І вони ні сьогодні, ні завтра не перезавантажаться в іншу цивілізацію.»

За словами ексміністра, українці помиляються, що після вступу в НАТО чи Євросоюз в державі все зміниться. Навіть якщо в нас з’явиться більше допомоги, то ми повинні формувати себе як суспільство та ще багато чого вчитися у західних партнерів.

“Нас, можливо, й будуть захищати, але росія залишиться. І вони хочуть нас знищити. Ця війна насамперед за наше право приймати рішення, які ми хочемо. Навіть складні та болючі. Ми повинні йти туди, куди ми хочемо. Коли вони зрозуміють, чому ми Україна та українці, тоді можна буде говорити про іншу росію. Поки вони не зрозуміють цього, нам немає про що говорити з ними. І це перший і важливий аспект”

Другим аспектом є те, що росіяни повинні розуміти, що Україна може приймати свої рішення.

Третє –  це коли українців перестануть розглядати як частину «руського міру».

“До цього дуже далеко. Ми будемо мати ворожу реальність через кордон. Те, що ми цього не боїмося – це добре, але це не знімає з нас відповідальності за власну безпеку. Вони не відчепляться від нас, адже це частина їхнього світосприйняття та ідеології. Росіяни не стануть кращі за пів року, це мінімум покоління має пройти. Я ж постійно веду діалог про сьогоднішню росію. Про що ми можемо говорити, якщо  вони навіть у садочках з дітьми роблять фігурки кулеметів чи російських танків. Вони заходять у свідомість дитини. Уявляєте скільки часу потрібно, аби вони перезавантажилися.”

Як зазначив Павло Клімкін, українці та росіяни  – це дуже різні люди, яким важко знайти спільну мову. Адже їм показують пропаганду, в яку вони вірять, а ми можемо зробити революцію, якщо незадоволені владою.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...