Мед Атлант

Надвірнянський районний суд виніс вирок військовослужбовцю, який вистрелив у жінку

Надвірнянський районний суд виніс вирок уродженцю с. Лоєва Надвірнянського району, який вистрелив у голову матері своєї колишньої дівчини.

08.01.2023 близько 11:30 хв обвинувачений, перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, приніс незаконно придбаний ним пістолет «Ekol p29 Rev II» до домоволодіння, де вчинив із потерпілою словесний конфлікт з приводу виїзду за кордон її доньки, з якою той протягом тривалого проміжку часу перебував у близьких стосунках, – інформує “Галичина”

Бувши військовослужбовцем і маючи відповідні навички поводження зі зброєю, здійснив цілеспрямований постріл патроном ударно-травматичної дії у ділянку голови потерпілої.

Внаслідок кримінально-протиправних дій, потерпіла отримала тілесні ушкодження у вигляді вогнепального кульового поранення зліва, з раною скроневої ділянки зліва, крововиливу під м`яку мозкову оболонку лівої скроневої ділянки, забою головного мозку легкого ступеня, які належать до тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості. Обвинувачений виконав усі дії, які вважав необхідними для доведення свого злочинного умислу на умисне протиправне заподіянні смерті, однак остання залишилась живою з причин, що не залежали від його волі.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованих йому кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115, ч. 1 ст. 263 КК України, при обставинах, викладених в обвинувальному акті визнав частково. Суду пояснив, що вину визнає, однак наміру вбивати не мав, як вистрілив в потерпілу не знає, обставини події не пам’ятає. Був злий на чоловіка потерпілої, який був проти того, щоб він зустрічався з їх дочкою. Останнє, що пам’ятає, як 08.01.2023 перебував вдома, де проживає один. Йому стало погано через вживання алкоголю, а далі нічого не пам`ятає. У подальшому вийшов з коми в лікарні через 5 днів, куди потрапив із пораненням в голову.

По пред’явленому обвинуваченню пояснив, що проходив строкову військову службу 2008-2009р.р. у військовій частині, а з 16.03.2022 призваний на військову службу під час мобілізації, яку проходив у військовій частині в роті охорони на посаді стрільця помічника гранатометника, в зоні бойових дій не перебував, за станом здоров`я був обмежено придатний. З 06.01.2023 року знаходився у відпустці, і цього дня в супермаркеті у м.Делятині придбав спиртне і сигарети, був у своїх батьків, а з 07.01.2023 вживав алкоголь вдома один. Зранку сидів вдома на порозі, йому стало погано через алкоголь, після чого він нічого не пам’ятає. Алкоголь не вживав 1-2 роки, в січні 2023 року вперше після великого перериву.

Також пояснив, що 4 роки зустрічався із дівчиною, чим, зі слів дівчини, не був задоволений її батько, з яким обвинувачений разом працювали. Обвинувачений збирався одружитись на дівчині, однак після початку війни мобілізувався до ЗСУ, а дівчина з вересня 2022 року поїхала за кордон на роботу і навчання. В жовтні 2022 року по телефону вона повідомила, що має іншого хлопця, збирається з ним зустрічатись і жити разом. У них відбувся конфлікт по телефону, обвинувачений був на неї ображений.

Дівчина до виїзду за кордон проживала з батьками, вдома у неї не був, її мати (потерпілу у справі) не знав, ніколи з нею не спілкувався.

З батьком дівчини спілкувались по роботі. Тримав на нього зло, оскільки він був проти їх стосунків.

Щодо придбання зброї обвинувачений пояснив, що після початку війни він замовив в Інтернеті стартовий пістолет для самозахисту, переробив його, в наслідок чого можна було стріляти травматичними набоями. Йому невідомо було, що за це передбачена кримінальна відповідальність, однак чув як хтось за це отримав в суді умовно. З пістолета кілька разів тренувався стріляти, однак не було точності у пострілах. Набої використовував травматичні.

Пістолет зберігав вдома за місцем проживання на горищі, із собою не носив. Однак, 06.01.2023 як приїхав у відпустку, вирішив перевірити чи є на місці зброя, після чого переніс пістолет у будинок, переклав у шафу. Напевно 08.01.2023 взяв із собою, однак цього не пам’ятає.

Як добрався до подвір’я потерпілої в смт.Делятині не пам’ятає, як і те, що стріляв у потерпілу з пістолета.

«Розглядаючи клопотання, суд усвідомлює, що в умовах установи виконання покарань, де має перебувати обвинувачений, з урахуванням встановлених діагнозів, йому не може бути здійснено адекватне лікування та надана належна медична, у тому числі паліативна допомога. З урахуванням викладеного, суд вважає, що перебування засудженого в умовах ув’язнення є недоцільним і може вважатись жорстоким поводженням з ним. Таким чином, клопотання про звільнення обвинуваченого від покарання підлягає задоволенню», – йдеться у вироку Надвірнянського районного суду.

Суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115, ч. 1 ст. 263 КК України та призначив покарання за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим у виді позбавлення волі на строк 8 (вісім) років. Водночас звільнив його від відбування призначеного цим вироком покарання у виді позбавлення волі на підставі ч. 2 ст. 84 КК України у зв’язку із захворюванням на іншу тяжку хворобу, що перешкоджає відбуванню покарання.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...