Мед Атлант

Унікальна музична спадщина: історія “Щедрика” на виставці у ПНУ

26 Березня у Прикарпатському національному університеті відбулося відкриття мандрівної освітньої виставки «Прийшли, заспівали, перемогли!». Виставка була присвячена історії світових гастролей Українського Національного Хору під орудою Олександра Кошиця та міжнародного тріумфу «Щедрика» Миколи Леонтовича.

Про це повідомляє Прикарпатський національний університет.

На виставці “Прийшли, заспівали, перемогли” представлено десятки унікальних документів і фотографій, що відображають історію світових гастролей хору Олександра Кошиця. Зібрані матеріали включають архівні документи та фотографії з українських, чеських, канадських та американських колекцій, деякі з яких демонструються вперше.

Особливу увагу привертають QR-коди на стендах, які містять записи музичних шедеврів Української Республіканської Капели. З цими записами хор завоював серця аудиторії в 1919-1924 роках, виступаючи на понад 200 сценах у 17 країнах Європи та Америки.

«Сьогодні маємо дуже важливе для нас всіх мистецьке дійство, тому що до нас завітали наші друзі з унікальною виставкою, яка присвячена славнозвісному «Щедрику». Який ще раз переконує, наскільки важлива музична культура, і що вона повинна бути відома всьому світу. Впродовж століть Україна виховала плеяду українських композиторів. Ми маємо завжди повертатися до нашої спадщини, пропагувати її. Відрадно, що наш університет стає центром організації таких заходів, бо вони об’єднують не тільки студентство Прикарпаття, а й нашу громадськість, яка цікавиться такою музичною творчістю та її талантами»,–зазначив ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...