Мед Атлант

Рак нирки: лікар-уролог ЦМКЛ розповів про симптоми та лікування

Лікування новоутворень нирки може бути медикаментозним та хірургічним, все залежить від розмірів новоутворення та місця його локалізації.

Головне – вчасно виявити розвиток захворювання та розпочати правильне лікування у кваліфікованих урологів.
Завідувач відділення урології та малоінвазивної хірургії Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні Ігор Білик називає симптоми раку нирки:

Кров в сечі (гематурія) на тлі повного здоров’я.

«Виникає в результаті зростання пухлини, яка руйнує тканину нирки. Кров може згортатися в згустки, а вони в свою чергу викликають ниркову кольку», – пояснює лікар.

Новоутворення в животі.

«Пухлина поступово збільшується в розмірах, і нирка разом з пухлиною може пальпуватися через живіт», – говорить Ігор Білик.

Біль. Лише в 10-15% випадків біль з’являється при ранніх формах раку нирки.

«А також біль може бути наслідком метастазування ракової пухлини – появи нових вогнищ зростання в інших органах. При раку нирки найчастіше метастази виявляють у легенях, печінці, кістках», – каже уролог.

Діагностика раку нирок ґрунтується на скаргах хворого, а також на даних огляду і загальноклінічних методів дослідження:

  • УЗД органів черевної порожнини,
  • Урографія (рентгенівське дослідження нирок за допомогою контрастних речовин),
  • Радіонуклідне сканування,
  • Комп’ютерна томографія і магнітно-резонансна томографія.

Основним методом лікування раку нирки є хірургічна операція – радикальна нефректомія, під час якої проводиться видалення нирки, а також жирової клітковини, яка її оточує, і сечоводу.

В ЦМКЛ урологи-хірурги володіють усіма сучасними технологіями ранньої діагностики та хірургічного лікування раку нирки, в тому числі органозберігаючими методиками.

Після етапу діагностики, урологи клініки з пацієнтом обговорюють варіанти хірургічного лікування раку.

“У переважній більшості випадків, мова йде про лапароскопічну операцію, яка набагато легше переноситься, знижує ризик післяопераційних ускладнень, скорочує час повної реабілітації і одужання. Якого б розміру не була пухлина, наші фахівці завжди знаходять дієві і ефективні методи, які ведуть до збереження органу, а видаляється лише пухлина нирки», – відзначає завідувач відділення урології та малоінвазивної хірургії Ігор Білик.

Лікарі-урологи приймають у консультативній поліклініці ЦМКЛ. Для запису телефонуйте у контакт-центр:

+380951031030
+380670999111

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...