Мед Атлант

Вибухотехнік та кінолог поділилися досвідом та звернулися до мешканців Прикарпаття. ВІДЕО

Вибухотехнік Роман Дзібій та кінолог Андрій Попаца розповіли про роботу, а також дали рекомендації мешканцям Івано-Франківщини.

Інспектори повідомили, як поводитись під час виявлення вибухонебезпечних предметів. Все це відбулося у програмі “Ранок-Панок“, що на телеканалі ОТБ “Галичина“, інформує МІСТО.

Відтак, молодший інспектор-вибухотехнік вибухотехнічного відділу ГУ НП в Івано-Франківській області Роман Дзібій розповів, як уберегти себе від вибухонебезпечних предметів, а особливо пояснив, як їх виявити і зрозуміти – “Це – небезпека”. Роман каже, що свідомих людей вистачає, які з розумінням відносяться до коробок чи пакетів невідомого походження. При цьому вони звертаються на лінію “102”. Та є і такі, які через власну жадібність пробують підійти до невідомого предмету, щоб у подальшому намагатися його забрати. Роман Дзібій каже, що першим питанням у людини, побачивши невідомий об’єкт, має бути наступне: “Для чого воно там стоїть?”. Інспектор-вибухотехнік наголосив на тому, що варто задуматись у якому місці знаходиться об’єкт. Адже підозри одразу можуть виникнути і варто знати, що все зроблено для того, аби об’єкт зацікавив людину. Роман зауважив, що немає такого на службі, мовляв, не треба їхати, бо там швидше за все нічого не підтвердиться. Каже, кожен виклик – загроза. І це треба розуміти і вдень, і вночі:

“Якщо робиться робота, то вона виконується повністю, згідно усіх інструкцій та всіх заходів безпеки”.

Щодо замінування приміщень, інспектор розповів, що всі структури працюють на даній території, а людей якнайшвидше евакойовують. Та зізнається, що часто люди сприймають такі дії, як кіно:

“Втрата страху – найгірше, що може бути. Люди мають це розуміти. Щоб не було трагедій, кожен громадянин має спостерігати і бути уважним у тих чи інших ситуаціях”.

Більше у відеопрограмі:

А от старший інспектор-кінолог з пошуку вибухівки вибухотехнічного відділу ГУ НП в Івано-Франківській області та зброї Андрій Попаца розповів про те, як співпрацює, шукаючи вибухівку, з собакою.

Попаца проінформував, що у кінологічному центрі зараз є 19 собак. Щоправда, собаки використовуються за різними розшуковими напрямками. Зараз кінолог працює 4 роки з собакою, але каже, що вже й другу привчає до роботи – ще зовсім молоду. Старший інспектор-кінолог зауважив, що контакт налагоджений з собакою – запорука успіху в роботі. Зізнається, що собака не завжди буде слухатися іншого спеціаліста, якщо ж не він її вчив. Та кінолог впевнений, що спочатку має бути навчена людина:

“Професія кінолога – специфічна. Не кожна людина буде працювати з собакою. Навчання потрібне, але перш за все для людини, щоб вона застосувала знання на практиці – на собаці. У Житомирі є школа за напрямком кінології, де готують як собак, так і людей”.

Більше у відеопрограмі:

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...