Мед Атлант

Чорний одяг, фаєри і петарди: у Франківську Маршем пам’яті вшанували 74-ту річницю дивізії “Галичина”. ВІДЕОСЮЖЕТ

Націоналістичні громадські організації в Івано-Франківську вшанували 74-ту річницю дивізії “Галичина”.

Марш пам`яті розпочався з Вічевого Майдану і завершився у Меморіальному сквері. Півсотні націоналістів пройшлись містом, в руках вони несли прапори та символіку воїнів дивізія “Галичина”, а також величезний банер “Моя честь – вірність”. Під час ходи активісти використовували фаєри та петарди. Лунали гасла “Галичина – дивізія героїв!”, “Одна нація! Одна раса! Одна Батьківщина – це Україна!”, “Пам’ятай, чужинець, тут господар українець!”,  “Слава Україні” та “Смерть окупанту”.

Очільник Івано-Франківського осередку “Карпатська Січ” Михайло Стецик наголосив, що особливістю цьогорічної акції є виключно чорний одяг.

До Маршу долучилися представники організацій зі Львова, Чернівців та Ужгороду. Також прийшов 97-річний Михайло Мулик – голова станиці Галицького братства вояків УД УНА “Галичина”, почесний громадянин Івано-Франківська. Каже, що колись багато вояків збиралося на такі заходи, а нині він сам. Михайло Мулик переконаний, що місцева влада могла би долучитись і на час Маршу заборонити різні розважальні заходи на “стометрівці”.

У Меморіальному сквері учасники Маршу вшанували хвилиною мовчання вояків дивізії “Галичина” , заспівали гімн, а командир 16-тої Резервної сотні ДУК ПС Друг “Шпрот” з Чернівців зачитав вірш.

Далі – у відеосюжеті МІСТА:

Довідково:

14-а гренадерська дивізія СС “Галичина” була сформована 28 квітня 1943 року з числа добровольців-уродженців Галичини.

Текст присяги її вояків свідчив: “Я присягаю перед Богом цією святою клятвою, що в боротьбі проти большевізму буду беззастережно слухатись найвищого воєначальника німецького вермахту Адольфа Гітлера і хочу як відважний солдат присвятити своє життя постійному виконанню цієї клятви”.

Коли радянські війська витісняли німців з України, “Галичина” разом з вісьмома німецькими дивізіями потрапила в оточення, так званий “Бродівський котел”. В результаті кровопролитних боїв вирватися вдалося лише одній четвертій частині її складу.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...